Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Diet; LCHF

Kategori:

Det är mycket diskussioner kring olika dieter och jag tänkte förklara med enkla termer begreppet LCHF. Jag har själv gått en utbildning till licenserad kostrådgivare där individanpassad kost var fokus. Jag kan starkt rekommendera att läsa till kostrådgivare om man tycker det är intressant!

 

LCHF står för Low Carb High Fat, som betyder lite kolhydrater, mycket fett.

Kosten innebär att du huvudsakligen äter mycket protein från kött, fisk, fågel och ägg och fett från köttet, oljor, mejeriprodukter och nötter. Man äter även kolhydrater främst från grönsaker, gärna bara de som växer ovan jord.

 

Jag tycker inte man ska göra en extrem diet, det ska inte vara för svårt. Då orkar man oftast inte i längden. Jag tycker att man ska fokusera på att arbeta med livsstilsförändringar, inte på dieter. Man får inte glömma bort att vi är olika och att en del tål mer kolhydrater. Det finns ingen optimal tallriksmodell som fungerar för alla!

Här är lite av det som händer i kroppen när man äter enligt LCHF:

 

  • Blodsockret hålls på en stabil och låg nivå eftersom man inte äter kolhydrater annat än från grönsaker. Då behöver inte koppen tillverka lika mycket insulin. Det är pga detta LCHF anses vara bra mot övervikt och diabetes typ 2.
  • Vid höga insulinnivåer lagrar kroppen fett. Men med ett sänkt blodsocker och ett minskat insulinpåslag jobbar kroppens fettförbränning bättre och vi kan gå ner i vikt.
  • Ketoner transporteras till hjärnan och förbränns. Man kan känna yrsel under perioden då kroppen ställer om till den nya dieten.
  • Man kan även få huvudvärk pga vätskebrist under de första dagarna.
  • De flästa upplever att man får dålig andedräkt, detta är pga ketonerna som bildas. Man kan även få problem med halsbränna och sura uppstötningar.
  • Bukspottskörteln producerar mindre insulin eftersom sockerhalten i blodet har minskat.
  • Man kan drabbas av förstoppning eller diarré eftersom man äter mindre fibrer.
  • Kroppen ställer in sig på att förbränna fett från fett depåerna efter som man tillför en liten mängd kolhydrater.

 

Det är en hel vetenskap egentligen, men jag ha tagit upp några viktiga punkter. Om detta är en diet som passar dig får du själv fundera ut!

 

Är det några kostiga ord du inte förstod så har vi en superbra ordlista på www.halsopedagogen.se under hälsa, ordlista.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: