Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

bra eller dåligt

Kategori:

Godis

Jag får ofta frågan om det spelar någon roll om man äter godis på kvällarna när man försöker gå ner i vikt. Vad tror du? Det ska man verkligen inte göra!

 

Jag tycker det är ganska onödigt att proppa i sig massa lösgodis eftersom det absolut inte är något våra kroppar är beroende av. Det är ”tomma” kolhydrater som lurar kroppen att det är energi och man får en snabb blodsockerhöjning och känner att man får mer energi. Men i själva verket är det inte alls så mycket energi du tillför när du äter godig. För att inte tala om de färgämnen och andra tillsatser som använts.

 

Att många även känner att de måste äta upp hela påsen är ju rena galenskapen. ”Den som spar han har” eller att man moffar i sig allt onyttigt under en dag. Godis går bra att äta i lagom mängder, men kanske inte allt för ofta. Ibland stämmer LAGOM ÄR BÄST!

.

detaljer

Kategori:

"trasig" t-shirt och nitbälte
.

20110130

Kategori:

Nytt in

I år köpte jag ju denna goding. En svart päls kappa!! Jag har ju redan en blåsvart sedan tidigare men denna är korthårig.

 

Jag har alltid tyckt att päls är jätte snyggt men jag har aldrig vågat att ta på mig det själv. Fören nu, jag tycker det är viktigt att man är bekväm i sina kläder!

jobb i västerås

Kategori:

Spinningcyklar

Idag har jag varit i Västerås för att jobba. Då jag även kan hyras in som hälsokonsult har jag idag hållit lite klasser i kondition och styrka.

 

Det var riktigt kul att byta lite miljö!

.

Ett hett tips. När man är ute och fryser o...

Kategori:

img_6448 (MMS)

Ett hett tips. När man är ute och fryser om händerna eller fötterna kan man lägga dit en värmepåse. Jag köper mina på InterSport ,10 kr st.

lördag!

Kategori:



I kväll blev det annanas klyftor som lördagsgodis!

20110129

Kategori:

Nyinköppt



 

Idag köppte jag in ett nytt plagg till min garderob. Exakt vad det blev får ni se imorgon!

.

Detaljer

Kategori:

Fyrkantiga ringar




Ring som jag har fått i julklapp.
Ring från Efva Attling som jag också fått av min mamma.
Dagens detalj blir ett par ringar. Båda har jag fått. Jag tycker det är jätte kul att få accessoarer i present efter som det är något jag verkligen använder och som syns! Det kan verkligen göra en hel outfit.
.

varm eller kall mat

Kategori:

Visste du att det kan skilja sig i GI (glykemiskt index) värde beroende på om maten är varm eller kall?

 

Den resistenta stärkelsen som heter amylos är förklaringen till varför olika former av samma livsmedel kan ha olika GI. När man tillagar ett livsmedel med amylos sväller den packade strukturen sönder och energin blir då mer lättåtkomlig. Men allt eftersom livsmedlet svalnar igen återgår det till sin ursprungliga struktur.

 

Potatis till exempel har olika struktur och smak beroende på om den är varm eller kall. Den kalla potatisen har lägre energiinnehåll och högre fiberinnehåll. Avsvalnat ris är nyttigare än om vi äter det nykokt, och kall pastasallad blir nyttigare än en varm pastarätt med exakt samma ingredienser.

Vi kan alltså använda den resistenta stärkelsen amylos för att justera GI-värdet och fiberinnehållet i ett visst livsmedel. Detta kan vara bra att veta om man tillexempel äter enligt GI dieten. Men lite kul är det också att veta i annat fall tycker jag!

.

lunch

Kategori:

Dagens lunch är en stor sallad och kyckling!! Sen fortsätter en lång dag på jobbet.

i mitt kylskåp

Kategori: HÄLSA

I mitt kylskåp har jag just ny massor med bananer. Jag har ju tidigare skrivit att man kan äta bananer mot muskelsammandragningar. Just muskelsammandragningar kan bero på Magnesiumbrist och det finns bla i bananer.

Nu har jag köpt massor av det så jag får väll baka nåt med bananer innan de ruttnar, bäst att jag börjar leta efter något recept!

.

 

ont i halsen

Kategori: HÄLSA

Jag har ont i halsen och har tappat rösten! Hur jobbigt som helst. Men förr sa man att man ska dricka te med ingefära då det ska minska det onda i halsen på grund av att det innehåller antihistaminer och antioxidanter.

 

Så nu provar jag med te som jag kokat upp med färsk ingefära och ekologisk honung. Hoppas det hjälper!

.

"fetast i värden" i metro

Kategori:

Intressant läsning i Metro idag. Enligt dem så finns det ungefär en miljard överviktiga vuxna människor. EN MILJARD! Av dem är ca 300 miljoner sjukligt feta. De skriver att ”de största fetknopparna bor i USA och på öarna i Stilla havet”.

Detta är verkligen alarmerande. När jag läser om sånt här märker jag hur mycket jag vill jobba med denna problematik och att arbeta i förebyggande syfte. Jag tycker det är allt mer skrämmande när man även ser att fetma problematiken börjar krypa ner lågt i åldrarna.

 

Jag måste verkligen börja arbeta med min D-uppsatts då jag just skriver om detta ämne!!!

 

Statistik från SCB visar att 10% av den svenska befolkningen är sjukligt feta, och 53% män och 37% kvinnor ör överviktiga. Har man ett BMI (Body Mass Index) över 25 räknas man som överviktig och ett BMI över 30 har man fetma.

 

Räkna ut ditt BMI = kroppsvikt i kg / (längd * längd) = kg / (m*m)

Ex: 60 kg / (1.67 * 1.67)  =  21,5

.

träningen har börjat!

Kategori:

Jag balanserar på bollen!
Elin tar i med hårdhandskarna.

Triathlon here we come!

Kategori:

Idag börjar jag att hård träna tillsammans med Elin http://elinjohansson.myshowroom.se/inför Triathlon 2011 som hon har anmält sig till. Det ska bli så kul och svettigt. Anledningen till att inte jag ställer upp är att jag inte är så förtjust i att simma och speciellt inte utomhus! Så jag är Elins Personliga Tränare (PT) och vi kommer att arbeta hårt tillsammans.

 

Här på bloggen kan ni följa oss i vår träning och se om vi når de resultat vi vill ha! Så håll utkik!!

.

i mitt kylskåp

Kategori:

I mitt kylskåp har jag Röda Anjou. Ett päron som får det att vattnas i munnen :)
.

20110123

Kategori:

 

Nytt in är ett par skor från Monki. Jag gillar kilklackar starkt då de är bekvämare att gå i.

 

Jacka E-bay / byxor H&M / t-shirt och skor Monki / väska Balenciaga

.

igår

Kategori:

Jag och Camilla i liften. Vi hade en underbar dag!
Nu är jag super stressad och ska kuta ner till stan för att möta upp några vänner. See ya!

Utsikt från stugan i Romme

Kategori:

img_0006 (MMS)

Utsikt från stugan i Romme

Just nu. Just nu sitter jag och Camilla oc...

Kategori:

img_7274 (MMS)

Just nu. Just nu sitter jag och Camilla och myser och vilar benen i stugan uppe i backen. Världens härligaste utsikt!!

Provar att blogga från mobilen. Får se hur...

Kategori:

img_7649 (MMS)

Provar att blogga från mobilen. Får se hur det ser ut. Kan ju vara kul om det fungerar eftersom jag är typ gift med min Iphone! På väg    för att träffa en vän just nu och det är en utmaning att armbåga sig fram i stan!

en dag på jobet

Kategori:

 

 

En vanlig dag på jobbet. Svettigt efter ett danspass. När jag slutar ska jag springa ner till stan och ta en afterwork med en vän!

 

Imorn väntar SKIDÅKNING i romme!!! Längar som attan, det enda jobbiga är att busen åker kl 07.00…en lördag. Vad hände med sovmorgon??

Detaljer

Kategori:

Älskar mina LOVE ringar, jag har en i silver och en i guld. Väldig diskreta men syns ändå, nästan obefintliga men lyser ändå upp på fingret.

 

Love!

.

gårdagens

Kategori:

Igår var jag på book release men min kamera hade självklart tagit självmord i min handväska och batterierna gick inte att rädda! Mer bilder kommer snart då jag får låna från en annan kamera. Så här såg jag ut i alla fall, inte särskilt munter verkar det som!

 

Kavaj Zara / T-shirt Monki / jeans H&M / skor Acne / väska Balenciaga

.

20110119

Kategori:

Idag är en väldigt innehållsrik dag, och jag älskar det! Att känna att man produserar och levererar är väll en av de bästa känslorna i världen! Nu ska jag leda ett pass i freestyledance, svettigt och kul! Sen har jag en hel del PT (personlig tränar pass) att göra. Och i eftermiddag är det taekwono som gäller för hela slanten, idag är det min "teen" grupp som tränar och det är alltid lika kul! Efter jobbet är det bara att ta första bästa snabbtåg tillbaka till stan och sticka till södra teatern då det är release fest för boken STJÄRNLÖSA NÄTTER! Den är skriven av Arkan Asaad som bara råkar vara min b- friends bror :) och en väldigt god vänn. Så... Jag har mycket att stå i idag! Kul!

release fest imorn

Kategori:






I morgon ska jag rusa från jobbet till Södra Teatern.  Jag ska nämligen på book release fest! Ska bli as kul. Det är första gången jag går på en book release och inte nog med det, det är en nära vän till mig som skrivit boken!

Ska bli jätte spännande. Undra vad man ska ha på sig? Jaja, det blir väl nåt iaf! Brukar ju oftast åka till jobbet som en lodis annars :) Lägger upp lite bilder från det imorn.

.

sportdrycker

Kategori:

Jag tänkte ta och reda ut begreppen på de olika sportdryckerna som vi kan bli så förvirrade av. Varför ska man dricka det? När ska man dricka det? Det är säkert många fler än jag som kan bli lite förvirrade i djungeln där ute!

Det finns ett par viktiga skillnader mellan dryckerna och det är därför man skiljer dem åt. Jag förklarar här på ett enkelt sätt. Vill ni veta mer ingående om disackarider och andra ämnen eller om energiomsättningen så kan vi ta det en annan gång.  


Energidrycker:

Dessa drycker innehåller vatten och höga halter av snabba kolhydrater (som ger snabb blodsockerstegring). Många energidrycker innehåller även koffein. Man dricker oftast energidrycker för att få en snabb och omedelbar energi och en mental upp piggande effekt. Den största användningen av energidryck är inte i samband med träning, som däremot sportdrycker och recoverydrycker är.


Återhämtnings- eller recovery-drycker:

Återhämtningsdrycker består av vatten med höga halter av energigivande kolhydrater,  protein och vitaminer. Detta är för att ämnesomsättningen ska fungera bra. Man återställer även vätskeballansen och påskyndar återhämtningen av energi  och ökar prestationsförmågan under ett träningspass. En återhämtningsdryck används i första hand direkt efter eller mellan olika träningspass.


Sportdrycker:

Sportdrycker innehåller vatten och halter av olika typer av kolhydrater och salter (ofta vetenskapligt beprövade). Dessa drycker intas under träning och långvariga tävlingar som pågår under en timme eller mer. Denna ökar prestationsförmågan och gör så att man orkar under en längre tid.

.

Taekwondo

Kategori:

Idag börjar Teakwondo grupperna sin träning igen efter jullovet! Ska bli grymt kul att köra igång igen speciellt då alla graderade förra terminen till gult bälte! Får se om jag kan lägga upp lite bilder sen!

 

.

 


fortfarande söndag

Kategori:

Efter att ha gått runt på stan i regnet tog jag tuben till Kista Galleria. Där mötte jag upp några vänner och vi åt och gick på bio. Filmen vi såg var Winter´s Bone och jag tyckte inte alls att den var bra. Väldigt dragen och tråkig, det var inte min smak alls! Får fem minus av fem möjliga!

 

Men nu har precis The exorcism of Emelie Rose börjat på tv. Har velat se den jätte länge så det blir en grymt seg morgon imorgon då jag kommer vara uppe sent!

.

Söndag

Kategori:

Jag har väldiga problem när det gäller att vara ensam. Jag blir så lätt uttråkad att vara med mig själv tror jag! Man kan ju inte prata med sig själv direkt. Den enda sällskap man har är ju ipoden eller iphonen så tack för det iaf. Söndagar kan ju vara så tråkiga så jag har bestämt mig för att gå ut en sväng. Vet inte vad jag ska göra eller vart jag ska gå... Blir en lite utmaning,ensam dessutom. Börjar redan tycka det är tråkigt! Men vi får väll se vilka äventyr som väntar en regnig dag som denna. .

lördag

Kategori:

Lördag kvällen kommer jag att spendera hemma, en kväll fullproppad med Lost avsitt. Nu ska jag plöja igenom de sista avsnitten. Har bakat muffins också, gluten och laktosfria, och de blev faktiskt goda, jag brukar ju oftast misslyckas i köket!

.

Aj!

Kategori:


Igår var jag och tog lite blodprover. Hoppas ingen är känslig för nålar J Min arm ser gigantisk ut, haha.

 

Men som plåster på såren köpte jag mig lite glutenfria Wafer kex och en juice från Brämhults. Dricker jag juice väljer jag Brämhults. Super god apelsin juice med lite fruktkött i.

.

Detaljer

Kategori:

Svart t-shirt klänning, nit skärp från Monki, och armband. Lite suddig bild från min Iphone.

.

äntligen!!!

Kategori:

Äntligen är den min! Det första köpet detta år blev en Balenciaga city bag, svart med silver nitar. Hur snygg som helst, jag blir helt galen!!

.

20110114

Kategori:

Tåg tåg tåg!
Jag läser Stjärnlösa nätter för att fördriva tiden på tågen och jag måste ju säga att boken är FRUKTANSVÄRT BRA!

Köp köp!!

.

20110114

Kategori:




Tjoho. Jag har gjort första inköpet detta år!!! Vad det blev får ni se imorgon :) Nu är det bums i säng för att titta på ett avnitt av Lost.

Äntligen!

Kategori:

20110113

Kategori:



Hard Candy Gym heter Madonnas nya gymkedja. Enligt henne själv kommer namnet från "'hard body" och "eye candy". Ganska roligt tycker jag. Jag skulle vilja testa att träna på Hard Candy Gym någon gång bara för att det hade varit en rolig grej. Många tycker att Madonna har den perfekta kroppen, visst är hon väldigt tränad men för mig är hon varken vältränad eller speciellt hälsosam. Visst, hon lever ett väldigt speciellt liv än oss " vanliga" men jag tycker det känns lite väl extremt när man ser henne.

Lev ett hälsosamt liv med en balanserad kost och träning.

.

20110113

Kategori:




Har precis lett ett pass i affrodans. Grymt kul och jobbigt!!

.

soja; bra eller dåligt

Kategori:



Soja har länge varit ett hett ämne att diskutera för och nackdelar. Många är för sojaprodukter och många är emot. Vilka ska man egentligen tro på?
Många menar att soja har fler positiva effekter som att det kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och benskörhet. Däremot har man även sett ett flertal studier som kopplar sojaprodukter till näringsbrist, matsmältningsbesvär, immunförsvarsbesvär, sköldkörtelbesvär och hjärtbesvär och cancer.

Soja innehåller ett naturligt protein som heter fytinsyra och många anser att det ska klassas som ett "anti-näringsämne" eftersom det blockerar upptaget av mineraler, speciellt kalcium, zink och magnesium".

Forskare menar att i asien använder man ofta hela sojabönan utan att separera fett från protein. Man fermenterar sojan vilket minskar antinutrienter. Fermenterad soja, som oftast finns med i det asiatiska köket, har inte samma skadliga effekt på kroppen som sojaproteininsolat, sojamjälk, sojabansolja, sojakött, tofo och andra icke-frementerade sojaprodukter.

Bra eller dåligt? Jag måste nog plugga på lite mer för att få en bra helhetsbild. Till dess kör jag på vanlig komjölk!

.

20110112

Kategori: HÄLSA

En bra start på dagen är en kopp te, ett glas hemma pressad juice och en talrik havregrynsgröt med en näve nötter. Då har man bra med energi man kan utnyttja ända fram till lunch. Till er glutenintoleranta finns det rena havregryn från Semper som fungerar finfint!

.

bra / dåligt

Kategori:


Avokado, bra eller dåligt?


Avokadon är rik på antioxidanter, A-vitamin, B6-vitamin, folsyra, kalium och betakaroten. mm, och består till mestadels av fleromättat fett. Mer enkelomättat fett i vår kost och mindre av mättat fett tros minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Kärnan på avokadon är däremot svag giftig, men en äter man förhoppningsvis inte.

Tips
för att en avokado att snabbmogna är att lägga dem i rumstemperatur bredvid ett äpple. Avokado är även bra som ansiktsmask mot torr hud då fettsyrorna sägs mjuka upp huden.

Jag tycker att det bara är bra att äta avokado, dessutom är det gott också!

.

tips

Kategori:



En bok som jag definitivt kommer att köpa i veckan är Stjärnlösa Nätter av Arkan Asaad.

Jag försöker att läsa böcker och annat när jag åker tunnelbana eller tåg eftersom jag kan tycka att det annars kan vara väldigt stressande. Då är det bra att försöka koppla av och använda den tiden till en bra bok.

.

Detaljer

Kategori:



Idag köpte jag ett nytt armband. Jag såg dessutom att Fashiongirl på Carolines Mode har lagt upp ett örhänge som jag har! Det kan man köpa på Fashionology.

Nu ska jag ta en sväng på stan och sen åka tillbaka till Stockholm.

Äntligen

Kategori:

Äntligen är min dator frisk! Efter en hel helg på Akuten är den äntligen bra. Och det som är absolut roligast är att jag fixade datorn helt själv! Hur bra är inte det…

Tack vare Google så var det möjligt. Man kan verkligen hitta allt där.

Så se upp för PERSONAL INTERNET SECURITY 2011! Det är verkligen inget antivirusprogram, utan det får bara datorn att tro att det är det och slår ut ditt riktiga antivirusprogram. Det spärrar dig från att komma ut på internet och det ända sättet att bli av med viruset är att köpa deras programvara! Detta är absolut FEJK!!! Så gå inte på det.

Multivitamintablett

Kategori: HÄLSA



Det har varit mycket diskussioner kring multivitamintabletter tidigare, om att de är cancerframkallande. Jag läste här om dagen i en gammal Hälsa tidning om att just multivitamintabletter kan vara cancerframkallande. Men däremot tog de upp diskussionen om att det kan vara andra faktorer som också är cancerframkallande som påverkat resultatet och att studien inte har tagit hänsyn till detta. Hur vågar man sig då på och dra slutsatsen till att det är just multivitamintabletterna som orsakat cancer och inte tillexempel rökning? Jag tar enomdan som är en multivitamintablett. Jag tycker det är viktigt att man gör medvetna val och jag väljer att äta multivitaminer tills jag hittar en bra studie som har tagit hänsyn till fler cancerframkallande faktorer.

Vad väljer du?

virus

Kategori:

Hjälp...jag har virus i min dator!!!

Hatar det här, jag får panik, känns som om det är jag som har fått ett dödligt virus!

Har åkt hem igen under helgen så förhoppningsvis ska jag fixa detta ASAP! Men först blir det en fika med några vänner på stan :)

Stationshuset

Kategori:



Här kan man köpa bönor, quinoa, linser och mycket annat i lösvikt.

På stationshuset är det bara hälsotänk som gäller. Allt är hembakat, lunch och fikabröd. Det finns även massvis med goda bärdrycker till maten. Det här stället ligger 3 minuter från mitt jobb och det brukar bli en lunch här lite då och då.

/

Tjockis-skatt

Kategori: HÄLSA

Jag antar att ni inte missat politikern som vill att feta ska skatta mer.

 

Det är alltså en politiker i Centerns kommunalråd i Uppsala som anser att överviktiga svenskar ska betala en tjockis-skatt, alltså en extra skatt eftersom de utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar än de normalviktiga människorna. Han skriver i sin blogg "att om man själv väljer ett liv som överviktig, där man har en sämre hälsa och där hälsan ständigt är mer utsatt ska man betala en extra skatt eftersom detta blir ett problem för alla andra. Problemet för oss alla andra är att vi lever i ett samhälle där vi alltid, till stora kostnader har valt att stötta alla oavsett de individuella okloka valen" Därefter förklarar han att den rimligaste vägen att gå är att de som själva väljer att inte vårda sig själva får betala en högre skatt än andra, Han menar att den vägen är rimligast eftersom de utsätter det gemensamma systemet för mycket större påfrestningar och att det kostar mer att leva osunt.

 

Jag kan bara hoppas att ni, som jag , känner att ni inte tillhör gruppen "för oss ALLA ANDRA"! Det som skrämmer mig är att människan som vill tillföra denna tjockis-skatt ändå är en politiker, och man förväntar sig väll lite mer av dem. Det gör jag i alla fall.

Fetma och övervikt är ett stort problem och jag tror inte det går obemärkt förbi. Däremot finns det många olika orsaker till övervikt och alla är att man aktivt valt att bli överviktig! Det kan vara hormonrubbningar, kunskapsbrist, ärftlighet, psykiska problem, stress, medicinska biverkningar och mycket annat.

 

Hur ska man då särskilja på dessa olika överviktiga människor? Tänker han att man ska fråga individen: Är det ditt egna val att bli överviktig och lida av fetma? I så fall måste du betala tjockis-skatt.

 

Är det ett skämt eller!? Då kan vi i samma veva införa Kol-skatt för alla rökare, Hjärtinfarkt-skatt för alla "O-aktiva smala" människor och astma-skatt för alla astmatiker eftersom de också kostar pengar! Nu får väll politikerna ta och tänkta till lite.... eller vad tycker du?

 

// Gianna

020111

Kategori:



Tog en sväng på stan iklädd jeans från H&M, skor från Nilsson, jacka Boomerang, Tee från H&M och väska från Balenciaga.




Jag gillar ju asseccoarer, ibland kan det räcka med en klocka ett litet armband och en ring.

/Gianna

Clif Bar

Kategori:



Presenter från USA! Jag har så svårt att hitta bra, nyttiga och goda bars här i Sverige eftersom jag är gluten intolerant. De kan innehålla så mycket onödiga tillsatser. Men när jag var i USA så stötte jag på Clif Bar. Jag tycker de är jätte goda även om de kan se ut som överkört skit J De är perfekta som mellanmål för att få upp energin. De är gjorda av organiskt havre och sojabönor och du hittar dem på whole foods.

 

Här är smakerna Chocolate chip - peanut crunch, chocolate chip, oat meal – raisins – walnut och crunchy peanut butter.

/

Startar 2011 med stil

Kategori: HÄLSA

Livet är verkligen ett äventyr! Igår spenderade jag hela kvällen och natten på akuten för jag fick astmaanfall. Jag har en ganska besvärlig allergi som kan ställa till det för mig ibland. Såg ganska rolig ut med ”kanylen” i armen, blå om läpparna och andas som ett monster.

Men ser man den från den ljusa sidan så kan inte 2011 bli sämre än den denna kväll! Nu kan ju bara 2011 bli bättre :)

/G

2010 blir 2011

Kategori:



Nyår friade jag hemma hos en nära vän, med långbord, middag och fest. Det var superkul.

Jag firade i en tajt velour klänning från Weekday, halsband från indiska, och en hög och stram hårtofs. Jag brukar alltid ha utsläppt hår när jag går på fest så jag valde att avsluta 2010 med något helt nytt.

Idag kan jag tänka mig att det är bakismat som gäller för de flesta. Den populäraste maten idag är tydligen Pizza men jag tänkte satsa på kinamat! Nu laddar vi för 2011.

2011

Kategori: