Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

pulsklocka

Kategori:

En
En bra julklapp att köpa till någon som gillar fysisk aktivitet är en Pulsklocka. Jag har köp en pulsklocka från Polar till mig själv i julklapp, och den kom igår! Så spännande. Det man kan se med hjälp av klockan är sin puls, hur många kalorier man förbränt, sin vilopuls, och mycket annat. Det jag tycker är mest kul är att den visar om du ligger inom din förbrännings zon eller i din fitness zon, dvs.  bränner du fett eller tränar du det cardeo-vaskulära systemet? (inte världens bästa bild, tagen från min Iphone)

 

Vad önskar du dig i julklapp?

Koncentrat

Kategori:

Juice från koncentrat görs på frukt som pressats och koncentrerats. Vilket innebär att man tagit bort ett lösningsmedel (oftast vatten) och får då tex apelsinjuicekoncentrat. Därefter tillsätts vatten, aromer och fruktkött som försvunnit i processen. Det är inte ovanligt att juice och fruktkött kommer från olika länder, eller att koncentrat kan ligga fryst i flera månader innan det når våra butikshyllor!

Många glömmer bort att fruktjuice innehåller höga halter av socker. Många innehåller till och med mer fruktos än sötade läskedrycker. Jag har läst att vindruvsjuice innehåller 50% mer socker än Coca Cola!

 

Jag hoppas på att ni tänker till en extra gång innan ni köper juice i framtiden.

Fredag och bio

Kategori:

Igår var jag på bio och såg filmen Devil, spännande film med inslag av humor.

En dag i veckan tycker jag att man får äta vad man vill, så länge det är en dag i veckan. Igår var det en sån dag, så jag slog till på en popcorn och Sprite till filmen! Om man äter hälsosamt under veckan så har man råd att ge sig själv en dag då man får äta lite mindre hälsosamt.

Glöm inte bort att det är en ny dag imorgon, allt du kämpat för är inte förstört!

Vintern är här för att stanna

Kategori: HÄLSA




Jag är redo för vintern. Är du?
Glöm inte bort att äta extra tillskott av D-vitamin, då vi inte ser så mycket av solen de närmsta månaderna.
D-vitamin bildas från kolesterol i huden när den utsätts för solljus. Ät rikligt med fiskleverolja då det är en naturlig källa för D-vitamin!

Aromämnen

Kategori: HÄLSA

Visste du att den genomsnittlige svensken äter över 5 kg livsmedelstillsatser om året? Över 20 000 kemikalier finns i de över 6000 syntetiska aromämnen som används i EU inklusive Sverige, och ingen av dem behöver uppges på förpackningen?

 

Ört Aromat är ett bra exempel då den innehåller massvis med aromämnen, men det står endast arom under ingredienser. Aromämnen används i livsmedel för att ge dem en starkare smak och lukt.

 

En del aromämnen som är syntetiska kan bestå av över 30 olika kemikalier, men enligt lagen räcker det med att bara skriva "arom" på ingredienslistan! Hur tror du vi mår i våra koppar av alla dessa kemikalier?

 

Se upp för aromämnen i innehållsförteckningen på de livsmedel du köper!

Ulrika Davidsson

Kategori:

Igår lyssnade jag på Ulrika Davidssons föreläsning om Detox. Väldigt intressant och inspirerande. Detox handlar om att rena kroppen från slaggprodukter och fria radikaler.

 

Detta är varför hon anser att man ska göra en detox kur;

·         Man kan gå ner något kilo i vikt

·         Immunförsvaret blir starkare 

·         Mage och tarmar mår bättre

·         Hud och hår blir friskare

·         Allergier kan bli bättre

·         Man sover bättre

·         Man blir piggare

Med på bilden finns SuperVitalis och kokosfett från Holistik, det kommer mer om det snart!

Min lördagskväll

Kategori:



Jag började min lördag med en rejäl sovmorgon. Därefter åkte jag in till stan för att  säga hej till min mamma som är på besök, och ta en fika med en vän. Sedan bärde det av till en thairestaurang vid Hötorget för att senare avsluta lördagen med Paranormal activity 2. Riktig ryssare, men jag tyckte ettan var MYCKET läskigare!
Nu är det bums i säng, imorgon väntar en ny dag!

Nytt från London

Kategori:



Under London resan köpte jag ett rosa fodral till min Iphone. Lite ormskinn imitation i härlig färg från Miss Selfridge.

Tipps; träningsväska

Kategori:

När jag släpar på en träningsväska allt för jämnan gör det mig inte det minsta om det är en snygg än! Jag köpte denna från SOC, Stadium för nån vecka sedan, men den är ROSA och grå. Jag tycker det är bekväm med en väska i rätt storlek (varken för liten eller för stor). Eftersom jag släpar på en massa skydd och boxningshandskar också kan det lukta himla gott i mina träningsväskor. Då passar det mig utmärkt att köpa dem lite billigare så man kan byta när det börjar lukta urk!

Diet; LCHF

Kategori:

Det är mycket diskussioner kring olika dieter och jag tänkte förklara med enkla termer begreppet LCHF. Jag har själv gått en utbildning till licenserad kostrådgivare där individanpassad kost var fokus. Jag kan starkt rekommendera att läsa till kostrådgivare om man tycker det är intressant!

 

LCHF står för Low Carb High Fat, som betyder lite kolhydrater, mycket fett.

Kosten innebär att du huvudsakligen äter mycket protein från kött, fisk, fågel och ägg och fett från köttet, oljor, mejeriprodukter och nötter. Man äter även kolhydrater främst från grönsaker, gärna bara de som växer ovan jord.

 

Jag tycker inte man ska göra en extrem diet, det ska inte vara för svårt. Då orkar man oftast inte i längden. Jag tycker att man ska fokusera på att arbeta med livsstilsförändringar, inte på dieter. Man får inte glömma bort att vi är olika och att en del tål mer kolhydrater. Det finns ingen optimal tallriksmodell som fungerar för alla!

Här är lite av det som händer i kroppen när man äter enligt LCHF:

 

  • Blodsockret hålls på en stabil och låg nivå eftersom man inte äter kolhydrater annat än från grönsaker. Då behöver inte koppen tillverka lika mycket insulin. Det är pga detta LCHF anses vara bra mot övervikt och diabetes typ 2.
  • Vid höga insulinnivåer lagrar kroppen fett. Men med ett sänkt blodsocker och ett minskat insulinpåslag jobbar kroppens fettförbränning bättre och vi kan gå ner i vikt.
  • Ketoner transporteras till hjärnan och förbränns. Man kan känna yrsel under perioden då kroppen ställer om till den nya dieten.
  • Man kan även få huvudvärk pga vätskebrist under de första dagarna.
  • De flästa upplever att man får dålig andedräkt, detta är pga ketonerna som bildas. Man kan även få problem med halsbränna och sura uppstötningar.
  • Bukspottskörteln producerar mindre insulin eftersom sockerhalten i blodet har minskat.
  • Man kan drabbas av förstoppning eller diarré eftersom man äter mindre fibrer.
  • Kroppen ställer in sig på att förbränna fett från fett depåerna efter som man tillför en liten mängd kolhydrater.

 

Det är en hel vetenskap egentligen, men jag ha tagit upp några viktiga punkter. Om detta är en diet som passar dig får du själv fundera ut!

 

Är det några kostiga ord du inte förstod så har vi en superbra ordlista på www.halsopedagogen.se under hälsa, ordlista.

Skallen vilar aldrig...

Kategori:

Skallen vilar aldrig...inte ens på vägen till London. Jag bläddrade i Metro och såg denna artikel. Riktigt skoj skulle det vara och åka på träningssemester!! Det ultimata är ju att blanda träning och avslappning på en semester tycker jag. Vad skulle du helst vilja åka på?

London säger hej.

Kategori:

London by night!
Energidepåerna behöver en liten kick mellan all shopping! Men det blir ett nyttigt alternativ!
Visst är det super heta Johnny Deep!! OK, det är bara en vax docka :(

London!!

Kategori:

Imorgon drar jag iväg till London!!!
Det ska bli jätte kul, shoppa lite hoppas jag :) gå ut och dricka ett glas vin eller så. Och så ska vi försöka hinna turista lite när vi ändå är i London. Man kan ju bara inte missa Big Ben!
Vi hörs på söndag, kanske kan jag lägga upp några snygga bilder om jag lyckas knäppa några!

tipps på frukost/mellanmål

Kategori:

Här får ni ett bra tipps på frukost eller ett mellanmål, det kan även ätas som en lättare lunch för den är väldigt mättande!
1 msk pumpa frön
1 msk solros frön
1 msk kokosflingor
1 msk russin
1 msk blåbär
en liten skvätt youghurt (soya eller naturell gillar jag )
toppa med lite kanel
Detta som ett mellanmål till exempel ger dig mycket energi under dagen och dessutom är den väldigt mättande :)

Zumba

Kategori:

Här ska det skakas höfter till max!! Vi håller på att lära oss Zumba på jobbet för att förhoppningsvis ha Zumba klasser efter jul :) Super kul! Jag håller redan klasser i Free Style Dance som är ett "affro inspirerat" kondition- och rörlighetspass, men det blir kul att kombinera det med Zumba.
Om ni inte vet vad Zumba är så kan du klicka här: http://www.youtube.com/watch?v=qsSrq3HBa7A

Muskelsammandragningar

Kategori:

Visste du att man kan äta bananer mot muskelsammandragningar?

Just muskelsammandragningar kan bero på Magnesiumbrist. Muskelkramp uppstår om det inte finns tillräckligt med magnesium för att övervinna effekten av kalciumets förmåga att kontraktera muskler. Kramperna blir bättre när magnesium ges till blodet.

Vill du läsa mer? Fortsätt in på www.halsopedagogen.se och gå in på blogg. Där kan ni läsa om en massa innom hälsa och träning!

Vackra vyer

Kategori:

Så här fin utsikt har jag om jag promenerar 2 minuter från jobbet och gå ner till båthamnen i Saltsjöbaden. Jätte mysigt att sitta på klipporna och lyssna till vattnet. Om det ändå kunde vara lite sol och värme!!! Vintern har inte ens börjat än men jag längtar redan till ljusare dagar!
Man får fokusera på det vackra som vi faktiskt har! Tända lite ljus och lyssna till bra musik. Ha en mysig halsduk runt sig och en mysig mössa. Bli totalt snöblind eller sitta och njuta av när solen så småningom strålar på snön som täcker marken och det bara GLITTRAR så långt ögat kan nå. De är ju bara några av de fantastiska saker vi får uppleva under vintern!
Glöm inte bort av att NJUTA av dessa stunder, om du hinner fånga en av dem i din stressade tillvaro!

Visitkort

Kategori:



Nya visitkort till jobbet. Alltid lika kul att få nya visitkort. Eftersom jag arbetar med 2 amerikanskor så ser vår logga ut som en amerikansk flagga! Jag tycker det är lite roligt faktiskt. Vi har även beställt en massa brochyrer som jg har sprungit runt och delat ut i

Roliga budskap

Kategori:



Nä jag var på Expresso House och fikade med några tjejkompisar så såg jag att de har skrivit massa Roliga budkap på deras socker påsar! På den en står det "DET HÄR ÄR SOCKER, MEN STRUNT I DET IDAG" och på den andra "EN PÅSE RÄCKER, DU ÄR TILLRÄCKLIGT SÖT ÄNDÅ".
Haha, jag tyckte det var jätte gulligt, med tanke på hur hypat det är idag med att INTE äta scker.

www.halsopedagogen.se

Kategori:



www.halsopedagogen.se
- Din Guide till en bättre hälsa

Om ni är intresserade av hälsa och vill ha en liten giuide i tillvaron så ska ni definitivt besöka min hemsida. Jag och 2 vänner diver den tillsammans. Vi har även en blogg knuten till den där man kan läsa om allt som rör hälsa och träning, mm. All information är hämtad från litteratur och vetenskapliga forskningar!

Gå in och titta runt!