Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

På väg

Kategori:



På väg till Eskilstuna för att fira nyår med alla nära och kära!

träna något nytt

Kategori:



På senare tid har jag börjat arbeta mer och mer med bollar i träningen. Jag har dessutom tränat lite Pilates vilket är både kul, utmanande och jätte jobbigt, man tränar mycket mage och rygg och balans och det är precis vad jag behöver just nu.

Men idag ska jag ner på stan efter jobbet och kolla in olika träningsstudios där jag kan börja träna i januari. Är så himla sugen att träna lite mer styrketräning, och ”body pump” klasser tycker jag är super kul. Vi får se vart jag hamnar tillslut!

/Gianna

Man måste träna minst 20 minuter för att förbränna fett?

Kategori:

Detta är en myt som säkerligen många hört men som inte stämmer. Fett förbränns hela tiden, även i vila så tro inget annat.
Det man kan se är att man procentuellt förbränner mer fett än kolhydrater vid lågintensiv träning och att man procentuellt förbränner mer kolhydrater än fett vid högintensiv träning. Detta leder oss in på en annan myt om att det är mycket bättre att promenera än springa för att man förbränner mer fett då.

Som du ser ovan förbränner man visst mer fett procentuellt jämfört med kolhydrater vid t.ex. en promenad än vid löpning. MEN du kommer hur det än är att förbränna mer fett totalt av löpningen om aktiviteterna pågår under lika lång tid då den totala energiförbrukningen är mycket högre vid högintensiv träning än vid lågintensiv träning.
"All träning som blir av är bra träning".

Vill du läsa om fler myter så kan du göra det här: http://www.halsopedagogen.se

Tror du att du har frossat?

Kategori: HÄLSA

Jag tror inte att du behöver oroa dig. Vi alla vet under jul så äter man lite extra gott än vanliga fall. Men jag läste i Aftonbladet att en kvinna från New Jersey (USA) har ätit världens största julmiddag!

Hon åt:

2 ugnsrostade kalkoner som tillsammans vägde 22 kilo!!!
4,5 stekt potatis!
2 skinkor, totalt 13,6 kilo!!
2,2 kg potatismos
Och massa annat.

Totalt vägde hennes mat ca 40 kilo och det totala kaloriintaget var ca 30 000!!!!!
Hennes mål är att väga 453 kilo! Jag måste ju bara ställa mig frågan VARFÖR? Inte nog med att det är ett enormt stort kaloriintag så är det fruktansvärt mycket mat att stoppa i magen. Man kan äta sig till döds och om man proppar i sig massa mat kan magsäcken spricka och det kan leda till döden!

Ät med måtta och sunt förnuft.

nyinköpt

Kategori:

Detta köpte jag på mellandagsrean. Ett träningslinne från H&M och ett par träningsbyxor från Adidas. Jag gillar att köpa träningskläder som har lite färg eftersom man oftast ser lite tråkig ut på gymmet annars, osminkad och ful i håret!

/Gianna

 

söndag

Kategori:

Idag tog jag en sväng på stan. Köpte träningskläder på mellandagsrean. Jag brukar oftast bara köpa träningskläder på rea eftersom ”det inte går ur modet”. Men i övrigt tycker jag bara att affärerna plockar fram en massa skit på rea, speciellt under mellandagsrean. Det är även för mycket folk för min smak! (det är nog därför jag ser så sur ut!) Men om man ska köpa något ska man satsa på märkes kläder, päls och skinn som oftast kostar en del.

 

På mig hade jag skor från Acne, jeans från H&M, jacka från E-bay.

 

/Gianna

Förbereder inför julafton

Kategori:

Jag skippar julafton helt när det kommer till att stå framför spisen flera timmar och laga mat. Jag själv ska iväg till släktingar så den biten slipper man!
Ikväll blir det filmkväll för hela slanten! Jag ska kolla på The Town med Ben Affleck. Jag har hört att den ska vara väldigt bra, så om jag håller mig vaken genom hela filmen så är den förmodligen väldigt bra eftersom jag vanligtvis alltid somnar! Så efter jobbet ska jag svänga förbi en affär och handla lite julgodis!
Ni får en recension av filmen imorgon, om jag är vaken det vill säga!
Hur förbereder du dig för julafton?

Torra händer

Kategori: HÄLSA

Har du också självsprickor i fingrarna eller extremt torra händer? Det är inget ovanligt denna tid på året. Kylan ställer till med en massa besvär, och detta är ett av dem. Det är viktigt att smörja in händerna regelbundet, speciellt efter man varit i kontakt med vatten eftersom det torkar ut händerna. Jag själv använder Fenuril.  Det är även viktigt att använda ett par bra vantar som håller värmen.
Har man problem med självsprickor som kommer upp vid nageln kan man äta Zink tillskott. Det är nämligen ett tecken på att man har zinkbrist. Man kan även köpa salva med Zink som är speciellt till sprickor i fingrarna, eller zinkplåster. Du finner det på hälsokost butikerna eller på apotek.
Så inga torra eller spruckna händer mer!
/gianna

leva som man lär?

Kategori:

Här om dagen var jag och tjejerna från www.halsopedaogoen.se och hade möte / fika. Man kan ju inte tro att någon av oss arbetar med hälsa, eller? I alla fall inte med tanke på vad vi beställde in! Men man kan ju inte alltid leva som man lär, och jag måste erkänna... jag gillar att fika!

vadå kallt?

Kategori:

När till och med insidan på fönsterrutorna blir täckta av is kallar jag det kallt! Men imorgon blir det långhelg, ser fram emot julen!

vinterdag

Kategori:

17 minusgrader var det i morse när jag gick hemifrån! Vadå kallt? Men det visade sig att bli en riktigt vacker vinterdag  :)

skidåkning

Kategori:

Igår var jag och åkte skidor efter jobbet för första gången i år i Hammarby backen Skistar! Det var superkul, jag är ingen höjdare men kul är det och väldigt jobbigt för benen. Det var en upplevelse att åka mitt i storstaden och man kunde se över hela Stockholm. Dessutom ser jag själv ut som ett monster på skidorna! Jag ska försöka att åka lite oftare nu när jag köpt allt man behöver för utförsåkning. En skidsemester kanske?

tavlor

Kategori:



I går var jag och tittade på tavelutställning. Något jag aldrig gjort förut! Fick en massa inspiration och jag kan ju meddela att ett var väldigt nedstressande att gå runt och titta på massa fina verk. Det är ett tipps för aktivitet om du är uttråkad.

PS, har tagit bild från min Iphone, inte den bästa...

Smör VS Margarin

Kategori:

Här om dagen läste jag i Aftonbladet att Charlotte Perelli och Pernilla Wahlgren har blivit anmälda för smörande!

De har blivit anmälda till konsumentverket för att de gör reklam för margarin i deras bloggar! Man menar att de fått betalt och skrivit om detta av kommersiella skäl.

 

Det jag mest blir arg över är inte ”reklamen” för margarin utan att Pernilla Wahlgren menar att hon gör ett nyttigare val när hon väljer margarin. Hon skriver så här på sin blogg: ”Så nästa gång står i matbutiken och tror att jag ”snålar” för att jag köper Milda istället för Smör, så vet jag nu att jag inte bara är ekonomisk –(Milda är nästan hälften så billigt som Smör. Jag är också smart som gör ett nyttigare val…!”

 

Varför undviker jag margarin:

Margarin är en syntetisk kemisk produkt som byggs upp av olika kemikalier. Dessa kemikalier används normalt vid tillverkningen av margarin:

  • Natronlut
  • Bensin
  • Aceton
  • Fosforsyra
  • Blekmedel
  • Natriummetylat
  • Nickelspån

 

Detta är inget jag vill stoppa i min kropp.


Jag väljer smör därför att jag tycker att smör är en mer naturlig produkt än margarin. Smör kärnas från grädde
och är en mejeriprodukt som besår av ca 80% mjölkfett och vatten.

För att komma till kritan… Jag tycker det är helt galet att ens skriva att margarin är bra. Det är många som inte vet men som nu kommer att köpa margarin bara för att de gör ”reklam”.

 

Jag rekommenderar starkt att köpa smör i framtiden, men valet är självklart ditt eget…

tipps på julklapp

Kategori:




Tipps på julkalpp till Mamma, köp en kokbok me en massa recept på NYTTIG och GOD mat! Jag gillar de böcker Ulrika Davidsson skrivit om LCHF och GI då hon oftast tar de bitar hon tycker är bra från dieterna.
Hälsokokboken och Detox har massa bra recept!

fredag

Kategori:





Idag efter jobbet lunchade jag på Garden Café i Sickla. Ett mysigt café med väldigt fräch mat och bakelser. Det blev en Cesarsallad för min del. Man fick vårkänslor när man satt på Garden Café då deras servering var trädgådsmöbler!

Om ni har vägarna förbi Sickla så stanna till för en lunch.

hundpromenad

Kategori:


I helgen när jag var hemma passade jag på att mysa med mina små älsklingar, min brors hundar. Jag själv har inga hundar men om man har så är det en bra sporre att gå ut och promenera. Vi som inte har hund får hitta andra sporrar. Min brukar vara att gå ut och rensa tankarna.

På mig har jag päls från Ebay, skinnbyxor från Bik Bok och skor från Din Sko och väska från COS.

vinter

Kategori:

Idag tog jag 1 timmes vinterpromenad i snöstormen. Riktigt härligt var det trotts att det blåste. Hur är det man brukar säga; Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder!



villa källhagen

Kategori:

Här om dagen var jag på julmiddag på Villa Källhagen. Hur mysigt ställe som helst och underbar mat! Men det bästa var ju efterätts buffén :) Jag hade laddat hela dagen för den med tillslut orkade jag inte ens äta upp hälften, och bra var ju det för det var MASSOR med onyttigheter på min tallrik!

gradering

Kategori:

Alla klarade graderingen till gult bälte! Både barngruppen och ungdomsgruppen var jätte glada när de fick det gula bältet. Och jag fick en liten present också, Olio Extra Vergine Di Oliva och Aceto Balsamic!!!!!!

Detaljer

Kategori:

Detaljer. Grön ring som jag fått av en vän. Armband är designat av H&M exklusive för ELLE galan. Grönt nagellack från LÓréal. Päls från Ebay.

Äntligen gult

Kategori:

I dag onsdag så ska mina elever gradera sig!!!!  Jag driver en Taekwondo klubb i samband med mitt arbete som hälsokonsult och personlig tränare. Så imorgon är den stora dagen här, då de ska avancera från vitt bälte (som är det första) till gult bälte. Det ska bli hur kul som helst! Det är 28 st barn som ska gradera sig till gult och alla är mellan 6 och 14 år!!  Jag har alltså spenderat dagen med att skriva massa autografer på diplomen.

Man blir väldigt sugen på att börja träna Taekwondo lite mer seriöst igen eftersom man blir så sporrad nu :) Vi för se vad nästa termin bär med sig.

Förkyld

Kategori: HÄLSA

Jag har blivit förkyld under helgen. Jag som hade en bra inställning när jag åkte till Eskilstuna, men med mig hem har jag bara världens halsont, ingen röst och en amazonflod i näsan! Men jag hade dunderkul i fredags då jag och min storebror var ute och röjde. Hade lite för kul faktiskt.

Men nu har jag bunkrat upp med allt från strepsils, nässpray, panodil, astmamedicin, handsprit och massa annat för att få bort förkylningn så fort det bara går! Jag tycker igentligen inte om att äta en massa onödiga piller men jag HATAR att vara sjuk. I vissa lägen så är jag villig att prova allt!

Bring it on!

Söndag

Kategori:



Jag har vart hemma i Eskilstuna i helgen och umgåtts med vänner. Idag är det tredje advent så snart är det julafton. Jag har mysigt framför brasan, en super härlig start på en trevlig söndag!
Nu ska jag svira om och ta en sväng på stan för att senare gå hem till en vän och fika (hon har bakat massa glutenfria bakverk :)

Svullen mage?

Kategori: HÄLSA

Igår spenderade jag dagen med ett par vänner, då kom ett ämne upp som jag gillar! Det var att många går runt med en svullen mage. När man inte vet vad som orsakar svullnaden kan det vara väldigt jobbigt för man vet inte vad man ska undvika.

Att känna sig uppsvälld och gasig i magen kan göra att man undviker många situationer man normalt sett inte skulle ha undvikit. Många lider emellanåt av svullen mage, många utan att veta varför och utan kunskap att göra något åt det. Det finns många anledningar till att magen känns uppsvälld.
Tillexempel är maten vi äter av stor betydelse.

Det som ofta skapar gaser i magen är de fibrer som kroppen inte kunnat ta upp som tillsammans med tarmens naturliga bakterieflora skapar gaser som kan ge svullen mage. Även socker och kolhydrater som kroppen inte tagit upp kan ge upphov till en gasig och svullen mage.

Den stressade vardag i vilken många av oss lever i idag är även en stor bov. Stress leder ofta till oregelbundna måltider, många gånger blir maten av det dåligare slaget, t.ex. snabbmat.

När mår magen som bäst?

#        När man äter på regelbundna tider
#        Tuggar maten väl
#        Inte äter för nära sängdags

 

Men deppa inte ihop, det finns ett antal råd man kan ta med sig för att undvika att en svullen mage begränsar sitt liv.

Slipp svullen mage:                                            Detta skapar gaser:

#   Undvika negativ stress                                       #   Spannmål                 
#   Motionera regelbundet
.                                       #   Socker
#   Var noga med vad du stoppar i din mage             #   Bönor
#   Äta en varierad kost.                                         #   Linser
#   Var försiktig med fet mat                                   #    Kål
#   Undvik starka kryddor                                       #    Paprika
#   Unvik att äta för mycket fibrer                           #   Broccoli
                                                                            #   Lök
                       

Har man väldiga problem med svullen mage kan receptfria mediciner och hälsokost göra livet lite lättare.
Jag äter tillexempel BIFIFORM Balance som är ett dagligt tillskott av mjölksyrabakterier. Vad som hjälper just dig brukar tyvärr vara väldigt individuellt, så det gäller att prova sig fram tills man hittar rätt!

 

 Lycka till!


// Gianna

fantastiska onsdag

Kategori:



En fantastisk onsdags förmiddag. Jag skulle springa ut en snabbis och hämta posten på jobbet idag, då möttes jag av denna härliga syn på himelen. Helt fantasiskt! Jag tror det heter Halo, när ett sånt ljusfenomen bildas. Min dag blev iallafall mycket härligare efter jag såg detta!

kost - vitamin c

Kategori:



Det är viktigt att inte glömma bort vitamnerna under vinerhalvåret! Jag är extra nogrann med att äta vitamin C (askorbinsyra som det heter) under vintern. Det sägs att vitamin C är bra för immunförsvaret och motverkar förkylning och infektioner. Det rekkomenderas att man ska äta 30-60 mg/dag. I dag har jag valt en apelsin, en mandarin och en banan som jag ska äta mellan mina måltider.

Så om du äter en apelsin per dag har du täckt C-vitminbehovet
!

// Gianna

Färska eller frysta?

Kategori:

Färska eller frysta grönsaker, vilket är nyttigast? Detta svar kommer att variera beroende på vem det är du frågar. Jag har tidigare fråga en dietist och dennes svar var att det spelar ingen större roll. Jag kan hålla med om det, men för mig handlar det mycket om hur man tar vara på de vitaminer grönsakerna har. Köper man frysta grönsaker så har man endast förlorat en liten del av vitaminet vid nedfrysningen, och färska grönsaker är oftast besprutade. Det hänger mycket på hur man tinar dem. Här har ni lite tips på hur man kan tina grönsaker utan att förlora så mycket näring:
  • Ångkoka grönsakerna (blir mycket godare tycker jag)
  • Tina frysta grönsaker i mikrovågsugn
  • Lägg ner fryst grönsaker i vatten som har kokat (koka inte grönsakerna, lägg bara ner den i hett vatten)
  • Koka grönsaker men ta reda på vattnet och tex koka ris eller potatis i vattnet så får du i dig de vitaminer som försvunnit i vattnet under kokningen.

Så...Färska eller frysta grönsaker, vad väljer du?

grillad kyckling!

Kategori:



Min middag idag var kyckling! Jag beställde in en kyckling (halv) med sallad, och det var detta jag fick på min tallrik eller bräda! Haha, det var inte riktigt det jag hade föreställt mig när jag läste menyn. Snacka om proteinbomb alltså! Kände mig inte glamourös när jag högg i så hungrig som jag var efter en hård arbetsdag, trotts att det är Lördag!

Har du glömt att dricka vatten idag?

Kategori: HÄLSA


Jag får många frågor kring uttorkning på jobbet. De flesta människor är ganska dåliga på att dricka vatten idag. Många dricker kaffe eller te och äter väldigt mycket salt vilket både är urindrivande och vätskebindande. Väldigt många går även runt med symptom på uttorkning men inte inser att de druckit för lite.


En vuxen människa består till 75% vatten. Normalt förlorar man ca två och en halv liter vatten per dygn. Det måste vi ersätta för att vätskebalansen ska vara normal.


Ett bra tipps från mig är att hålla koll på sin urinfärg. Ljusgul urin är normal. Ju mörkare färgen på urinen är desto större är risken för att du ska vara uttorkad. Känn även efter om urinen har en stark doft, då kan det vara dags att dricka lite mer vatten!



Glöm inte vattenflaskan!

"Julbord"

Kategori:



Ikväll var jag på Marion´s Gastro Diner på kungsgatan i Sthlm och firade jul med arbetskamrater. Verkligen supermysigt ställe, härlig atmosfär och jag bara älskar menyn!




Vi tog en vända bowling innan vi åt och gissa vem det var som vann? Det var jag!

på stan

Kategori:




Gick en sväng på stan i dag, på mig hade jag detta:
Väska: Balenciaga
Jacka: E-bay

Ringla, en mysig butik!

Kategori:




I Saltsjöbaden finns en jätte mysig butik / keramik verkstad. Det är en jätte härlig presentshop! Perfekt för att handla lite julklappar i.