Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

elsas mode

Kategori:



Läsning för långa dagar på stranden eller på resorna blir just nu Elsas Mode av Sofi Farman. Jag har hört att boken ska vara väldigt underhållande, så det återstår att se om jag gillar den.

sommarkväll

Kategori:




En underbar sommarkväll var det igår. Det var jätte varmt så jag körde på en klänning från indiska och converse så man kan promenera lätt.
Nu får vi bara hoppas på att värmen håller i sig, har för mig att det ska regna till helgen! Det är roligt för att man klagar så mycket för att det är varmt, och man klagar när det är för kallt. Det är väll bara att gilla läget och njuta att sommaren är här för att stanna!

frukt är godis

Kategori: HÄLSA



Passa på att ät massa frukt istället för att proppa i dig en massa godis. Nu finns det massor av jordgubbar och meloner så det är bara att hugga i!

back on track

Kategori: HÄLSA



Joggingen blev lite lidande i några dagar men nu är jag tillbaka. Igår stack jag ut kl 22.00 och sprang 7 km, det var helt underbart när det var lite svalare ute. Idag var jag ute och körde intervall träning med en vän och jag kan inte rekomendera att träna kl 11.00 är det är 26 grader ute. Det är GALET varmt!

soluppgång

Kategori:



Så här vackert är det när solen går upp, kl var 05.00 någonting när vi började avrunda lördagens bravader förra veckan. Går man inte all in eller vadå?

snacks

Kategori: HÄLSA



Ett superbra snacks är selleri med lite jordnötssmör på. Det sägs att det går åt mer energi för att förbränna selleri än vad de tillför dig, så det är ett väldigt bra och gott mellanmål om man är sugen på jobbet. Fungerar utmärkt att ta med i handväskan också!

minigolf

Kategori:






Minigolf är något jag inte spelat på länge men det är så himla kul, speciellt en fin sommarkväll och med bästa tjejgänget Rezo, Tici och Nenna. Snacka om äventyrsbana när två av banorna är inne i en kyrka! Jag kom tvåa med ett poäng, och guldet gick till Nenna, grattis för det va! Vi avslutade kvällen med en McFlurry :)

det visade sig...

Kategori:



att gräset var inte grönare på andra sidan! Det var precis lika dant som på denna sida, snacka om besviken. Nu är jag i alla fall totalt utvilad efter en härlig långhelg.

Nu kör vi igång igen. See U!

är gräset grönare på andra sidan?

Kategori:

Idag var en konstig dag. Det har regnat och solen har tittat fram vartannat. Tog en promenad med en tjejkompis och det är så klart att man hamnar i värdens största regnskur! Men precis när jag kom hem så är det självklart att det spricker upp igen och blir en underbar kväll!

Men jag undrar bara vart alla sniglar kommer ifrån, och vart ska dem när de korsar den lilla asfalterade stigen mellan gräsmattorna, tror de att gräset är grönare på andra sidan eller?

sushi bra eller dåligt?

Kategori: HÄLSA

Sishi är ju jätte populärt och gott att äta. Men jag har länge funderat över om det är så jäkla bra eller är det mindre nyttigt? Jag har hört så mycket olika så nu tänkte jag bena upp det här lite. När man talar om sushi tänker jag oftast på lax, avokado, rullar, och ris, med wasabi och ingefära.

 

Några nyttiga aspekter av sushi som måltid är just fisken, avokado, wsabi och ingefära. Ingefäran är en stimulant som verkar inflammationshämmande och är väldigt rik på antioxidanter, det vill säga väldigt nyttig att äta. Wasabin är även den väldigt rik på antioxidanter. Fisken man äter i sushi som tex lax är rik på nyttiga fetter, omega-3 fettsyror och protein vilket är väldigt bra att äta. Avokado är även den en väldigt bra källa för nyttiga fetter.

 

När man kommer till mindre nyttiga aspekter hos sushi kommer man till riset. Som jag förstår det så är det en sockerblandning i riset och det är därför det anses att vara mindre nyttigt. Men samtidigt så innehåller riset även vinäger som ska bryta ner fett, motverka högt blodtryck och höga blodfetter. Även det faktum att riset äts kallt ska ge det ett lägre GI.

 

Det är viktigt att få i sig kolhydrater, fett och protein i en måltid och genom sushi får du detta. Så jag säger att sushi är ett bra val till skillnad med viss annan utemat!!

 

 

sant eller falskt

Kategori: HÄLSA

JAG KAN ÄTA VAD JAG VILL EFTERSOM JAG TRÄNAR

Nej verkligen inte! Vill du ha resultat av din träning är det ännu viktigare att du tänker på vad du äter och när du äter! Men när man tränar behöver man äta mer.

Försök att äta långsamma kolhydrater och protein innan träning och fyll sedan på med snabba kolhydrater och protein direkt efter träning. Glöm inte heller att inkludera bra fettkällor vid varje måltid!

i am in candy heaven

Kategori:

När man går på bio får man självklart festa loss med lite lösgodis! Hangover 2 var ju grymt bra, höll på att kissa på mig av skratt flera gånger. SE DEN!!!!!!

sant eller falskt

Kategori: HÄLSA

JAG ÄR GRYMT VÄLTRÄNAD EFTERSOM JAG ALDRIG FÅR TRÄNINGSVÄRK

Det stämmer inte! Man måste chocka kroppen och variera dig träning för att det ska ge träningsvärk. Om man kör samma slags träning jämt så vänjer sig kroppen. Man kan köra samma pass i en till två månader men sen är det dags att göra något nytt!

dagens lunch

Kategori: HÄLSA

Dagens lunch blev en liten "hemmabakad" glutenfri brödbit med ost, tomat och sallad. Man kan inte vara kräsen när man inte kan äta det som finns på menyn. Tråkig söndag då det enda man hör är regndropparna som smattrar mot rutan. Spenerar dagen med näsan i en bunt med papper, men ikväll ska jag på bio, BAKSMÄLLAN 2!! har hört att den är grymt bra men vi får se om den lever upp till ettan.

sant eller falskt

Kategori: HÄLSA

MAN MÅSTE TRÄNA MINST 20 MINUTER FÖR ATT DET SKA GE RESULTAT

 

Nej, det beror helt och hållet på hur du väljer att träna. Tränar man högintensivt kan det räcka med en kortare tid eftersom efterförbränningen du får är helt oslagbar.  Tillexempel kan 10 minuters intervallträning ge fantastiska resultat eller 20 minuters styrketräning. Men 20 minuters lågintensiv träning räcker inte så långt.

paddling

Kategori: HÄLSA









Att paddla är både roligt och jobbigt. Jag kommer att ha en magisk träningsvärk i armarna imorgon! Jag och Sanna tog en tripp runt Kungsholmen. En jätte bra grej om man vill hitta på något ute i naturen och som är lite mer fysiskt krävande än att promenera, vi stannade till för en liten mysig fika också.

Ett plus i kanten är att man inte är rädd för vatten (som jag faktiskt är), för då står man inför en jävla utmaning hos sig själv. Men attan den som ger sig!

sant eller falskt

Kategori: HÄLSA

STYRKETRÄNING GER STORA OCH BULIGA MUSKLER

 

Att all styrketräning ger stora och bulliga muskler stämmer inte, det beror mycket på hur man tränar och vad man äter. Du måste tänka på att utmana kroppen, det är ”slöseri med tid” att träna kroppen för lätt. Det är ju även väldigt svårt att bygga muskler speciellt som tjej. Men styrketräning förändrar din kroppssammansättning och ökar din basala förbränning som är den förbränning som pågår dygnet runt. En stark kropp ger en bättre hållning och får dig att se smalare ut för att du kan bära upp dig på ett annat sätt.

sant eller falskt

Kategori: HÄLSA

OM MAN ÄTER DIREKT EFTER TRÄNING FÖRSTÖR MAN FETTFÖRBRÄNNINGEN

Nej, utan en stor del av träningseffekten går förlorad om du inte äter efter träningen. Man behöver bygga upp kroppen och man behöver kolhydrater men protein är det absolut viktigaste efter träning.

För att inte kroppen ska börja bryta ner muskelmassan är det viktigt att man fyller på med aminosyror som finns i protein direkt efter träningen då aminosyrorna är musklernas byggstenar.

Om man inte vill ta en proteindrink funkar tex 250 g keso och en eller två bananer lika bra!

inspireras

Kategori: HÄLSA

nytt in

Kategori:






Nu har jag shoppat på mig lite kläder. Nya träningskläder från Adidas och SOC från Stadium. Våga träna med lite färg på kläderna, det blir mycket roligare att träna då tycker jag! En militär jacka från MQ, en blus från Lindex och en väska som är second hand.

sant eller falskt

Kategori: HÄLSA

DET BÄSTA FÖR FETTFÖRBRÄNNINGEN ÄR LÅGINTENSIV TRÄNING

 

Det sägs att det mest optimala för fettförbränningen är högintensiv träning. Det bränner mest fett eftersom man får så hög efterförbränning plus att man bygger muskler av explosiv och högintensiv träning, och muskler behöver mer energi än fett.

Men är man äldre, skadad eller otränad ska man börja med lågintensiv träning. Men man måste lägga ner otroligt mycket tid på lågintensiv träning för att få samma resultat som vid högintensiv träning.

sant eller falskt

Kategori: HÄLSA

SITUPS GER MIG EN SNYGG MAGE OCH MAGRUTOR

Nej faktiskt inte. Om du vill ha en snygg mage med snygga magrutor så måste fettet på kroppen bort först och man kan INTE punktförbränna! Fett för du bort genom att öka din förbränning och att äta en balanserad kost som är anpassad efter din träning. Öka på konditionsträningen, men det är självklart bra att träna mage! Glöm inte bort att övningar som plankan stärker transversusmuskeln som håller in magen, gör inte bara en massa situp!

AW

Kategori:





Cesarsallad på högsta nivå. Gick på en afterwork igår med några av de bästa tjejerna i världen! Hur mysigt var inte det liksom. Tjejerna åt pizza men eftersom jag är glutenintollerant så blev det en sallad för min del.

inspireras

Kategori: HÄLSA

sant eller falskt

Kategori: HÄLSA

OM JAG SLUTAR TRÄNA FÖRVANDLAS MUSKLERNA TILL FETT

Nej inte alls. En muskelcell kan aldrig bli till en fettcell.
Det som händer är att när man slutar träna kräver kroppen mindre energi och då måste man självklart anpassa sin kost. Fortsätter man äta lika mycket som när man var aktiv så kommer man att gå upp i vikt.

njuter

Kategori:




Njuter av det fina vädret med mina fina vänner. Passa på du också.

varför springer jag?

Kategori: HÄLSA



Jag springer för att löpning är i särklass den träningsform som förbränner flest kalorier, ca 300 kcal per halvtimme beräknat på en person som väger ca 60 kilo. Man tonar hela kroppen och skulpturerar rumpa och ben! Om man lägger in ett par löppass per vecka kan man se effekten av att man trimmar bort fettdepåer och skulpturerar benen och rumpa och vem vill inte det!?

Igår tog jag ett löppass på 4,5 km och det tog mig 27 minuter. Jag tippsar starkt på att börja i ett tempo som passar dig och arbeta dig ner i tid och upp i km :)

pepptalk för nya utmaningar

Kategori: HÄLSA

Nu är sommaren ÄNTLIGEN här och det brukar för många betyda att man laddar batterierna. Det gör det för mig i alla fall. Nu väntar en underbar sommar, men även en ny arbetsvecka, ja vet, man längtar till semestern!
Men nu har vi nya äventyr att ta tag i! Lite pepptalk på vägen är alltid bra, så här brukar jag peppa mig själv :)

 

* Sträva alltid efter en personlig utveckling för att man inte ska ”stanna upp”.


* Gör det som känns bäst för dig och tveka inte en sekund på att ta steget!


* Gör det för din egen skull, inte för andras.


* Våga testa nya saker, även om det känns jobbigt ibland.

* Tro på dig själv då ingen annan gör det, sträva efter förändringar och utmaningar för det gör dig bara starkare.


* Det värsta som kan hända är att du misslyckas, men du har i alla fall inte svikit DIG SJÄLV!

mot nya äventyr

Kategori:



Nu är det dags att lämna det förgångna bakom sig och gå mot nya äventyr!

Med massa lyckoönskningar och farväl lämnar jag nu med både glädje och sorg det som varit mitt ”hem” de senaste 2,5 åren och slänger mig ut i det äventyr som kommer med stormsteg!

Tack alla för de fina gåvorna och alla hälsningar. Men framförallt tack för den kämparglöd ni har!

Just nu

Kategori:

img_7936 (MMS)

Just nu

Dagens

Kategori:




Ikväll ska vi ut på äventyr! Vi är ett helt gäng som ska ut och ha en massa kul. Inte nog med det så kryllar stan med studenter, hjälp! Älskar mina flippisar, köpte dem i Los Angeles när jag var där för två år sen, de kommer från Guess. (mina been ser ut som att tillhöra en döing, döbleka!) Jaja, nu ska jag svira om till min partyoutfit! Tjenis...

taekwondo gradering

Kategori: HÄLSA



Kidzen med nya grön och gula bälten!



tuffa grabbar



Graderingen är avklarad!!!!!
Grattis alla som kämpade och svettades i 30gradig värme!!

bildregn

Kategori: HÄLSA



Dagens lunch: tonfisksallad med tomat, ägg och hemmagjord coleslaw! (coleslaw är vitkål, morötter, lök, senap, majonnäs, Cremé frech och kryddor, se recept här)

Ta vara på solen! Maxa med D-vitamin samtidigt :)

Kan man äta något för att få längre ben? Ge mig det då :)

Leva som man lär... Nja, inte alltid :) Fö...

Kategori:

img_0163 (MMS)

Leva som man lär... Nja, inte alltid :) Försökte baka en glutenfri kladdkaka (men jag vet, det ser ut som något helt annat). Jag har inte hunnit bli så bra i köket än när det gäller bakning då vi inte har haft ett riktigt kök på väldigt länge. Så nu måste man ju passa på så det blev en halvt misslyckad kladdkaka med lite glass!

Antioxidant # 4:

Kategori: HÄLSA

Vitlök är bakteriedödande bra mot svamp och virus. Det är även bra mot inflammationer och reumatiska problem, förkylning och bra för bakteriefloran i tarmarna. De antibakteriella egenskaperna är på grund av det svavelaktiga ämnet allicin. Vitlöken är bra för mycket så börja ät mer vitlök.

 

Om man tycket att det luktar obehag i andedräkten kan man äta lite färska persilja eller en banan efteråt då det tar bort vitlökslukten! 

tisdag

Kategori:

kolla upp

Kategori: HÄLSA

Brukar du promenera men ändå missa hela din omgivning? Många drar ut på promenader för att få en bättre hälsa men glömmer bort att ibland bara koppla bort och vara i nuet. Glömmer du också att titta upp ibland? Springer du på i 180 bara för att alla andra gör det eller för att det är ”träning”. Glöm inte bort att hälsa även är en mental del och att man behöver komma ner från 180 bland och bara vara.








Spenderade måndagen med Sanna och vi gick en promenad och tittade uppåt! Kolla vad vi hade missat annars. En liten ekorre som hade flyttat in i en fågelholk!!!

Antioxidant # 3

Kategori: HÄLSA

Paprika är bakteriedödande och bra för både blodcirkulationen och blodtrycket. Innehåller
massor av C-vitamin, E-vitamin, B6 och B9. De röda paprikorna innehåller mer näringsämnen
än gul och grön paprika!

långledig

Kategori:










En härlig helg som började redan i torsdags för min del, trots att jag inte var långledig! Hade över några tjejkompisar på övernattning i torsdags sen tog vi bilen och åkte vidare hem till Eskilstuna. Långledigheten bestod av god mat, massa fika och glass, fest och massa vin, solning på hög nivå, umgås med sköna människor och trötta ögon! Grymt kul!

Nu... back to reality!

Världens bästa Torsdag! Camilla, Patricija...

Kategori:

img_7354 (MMS)

Världens bästa Torsdag! Camilla, Patricija och Rezan kom till estockholmo igår och vi hade mystorsdag ända in till midnatt! Vi lagade tjejmiddag vilket blev tacos som är det naturliga valet när man är ett gäng som inte gillar allt. Massa grönsaker, hur kan det gå fel? Nu är jag på väg till jobbet, trött,  när jag vet att de andra tjejerna äter en god frukost och kanske tar en latte på altanen.  Sen bär det av till Eskilstuna!!

Detaljer.  Somliga går i trasiga skor........

Kategori:

img_4275 (MMS)

Detaljer.  Somliga går i trasiga skor..... Men jag går i "trasiga" byxor från Acne. Sommaren är äntligen här!

queen of fucking everything

Kategori:



Den här koppen skulle man dricka sitt morgon the ur varje morgon. Fatta vad man kommer att vara på topp om du startar dagen med det här! Jag älskar det!!!

onsdag

Kategori:




I veckan fick jag lite olika produkter av supergulliga kunder!!! Det var nagelack och läppglans från Diior och en magisk Body Lotion från Moea spa body. I dag dansade jag sumba tills svetten pyrde och hade mitt sista Taekwondopass för denna termin. Nu ha vi bara graderingen kvar :)

Antioxidant # 2

Kategori: HÄLSA

Spenat  är en grym antioxidant och är otroligt näringsrik. Innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin och B9 (folsyra). Spenat är grymt bra för immunförsvaret och mot högt blodtryck.

Du kan äta både bladspenat i sallader och koka spenat i soppa tillexempel!

Vill ha sovmorgon!!! Jag har varit helt of...

Kategori:

img_1855 (MMS)

Vill ha sovmorgon!!! Jag har varit helt off den här veckan. Är så grymt trött, börjar fundera om det kan vara för att man är så himla allergisk mot allt som ät ute just nu. Den enda nackdelen med sommar och vår är ju allergi! Jaja, upp och hoppa.