Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

GOTT NYTT ÅR!!!!!!!

Kategori: DAGENS

img_4386 (MMS)

GOTT NYTT ÅR!!!!!!!

Fixat mina nyårsnaglar på tåget på väg mot...

Kategori: DAGENS

img_3719 (MMS)

Fixat mina nyårsnaglar på tåget på väg mot Eskilstuna. Min nyårsoutfit går i svart och silver! Jag kör på den lilla svarta, en klänning från acne som är långärmad med ena axeln bar!! till det har jag en svart paljett kavaj ( så klart, det är ju nyår) och mönstrade strumpbyxor, en silvrig väska från Gina    Tricot och ett par dojor från H&M. Bild får ni senare. Nu är jag snart framme, så tråkigt att åka tåg!

Värmer mig med en kopp grönt te! Jag tänkt...

Kategori: DAGENS

img_8171 (MMS)

Värmer mig med en kopp grönt te! Jag tänkte att jag i alla fall ska försöka byta ut några koppar kaffe till grönt te istället. Speciellt efter det jag skrev om igår. Nu kanske jag inte blint tror på att endast några koppar grönt te kan ge en platt mage men det är i alla fall avsevärt nyttigare än kaffe. Speciellt eftersom jag dricker i princip mjölk med kaffe och inte kaffe med mjölk! När man är gluten intolerant som jag så ska man faktiskt vara försiktig med mjölkprodukter men det är ju en bonus om man får plattare mage. Eller hur!!

På kontoret! Nu är det dags för lite ärend...

Kategori: DAGENS

img_4700 (MMS)

På kontoret! Nu är det dags för lite ärenden sedan lunch. Lär bli något varmt för det är riktigt kallt ute och man blir kall av att sitta stilla.

plattare mage med grönt te

Kategori: HÄLSA

Det har länge varit snack om grönt te och dess hälsoeffekter och om det är bättre än svart te, och tidningarna skriver nästan jämt om hur nyttigt grönt te är. Nu senast läste jag att man kan få en plattare mage om man dricker grönt te. Grönt te innehåller massa antioxidanter som skyddar mot fria radikaler, vilka orsakar åldrande, cellskador och andr sjukdomar. Nu har forskning visat att idrottare som drack fyra koppar grönt te om dagen under en tolv veckorsperiod förlorade mer än åtta gånger mer fett kring magen än de som drack kaffe! Detta ska vara på grund av att tet innehåller en grupp antioxidanter som heter katechiner som ska skynda på fettförbränningen i kroppen.
Så jag kanske byter ut morgondagens kopp kaffe till en kopp grönt te ;) Eller vad säger ni?

Just nu ligger jag i min säng och tittar p...

Kategori: DAGENS

img_4610 (MMS)

Just nu ligger jag i min säng och tittar på missade avsnitt av Biggest Loser USA! Så jäkla bra, love Bob & Jilian. Och hur konstigt är det inte att se "Sami" från tv serien Våra bästa år där och inte alls vara så patetisk som hon brukar vara i serien. Hon är ju hur läcker som helst! Imorgon väntar ännu en dag på kontoret, miljöbyte till max från gymmet men grymt kul och uppfriskande att göra något nytt. Det är mycket som är på gång just nu, ni får veta mer senare :) Nu ska jag fortsätta titta på BL!

På väg till mitt nya äventyr! Jag ska näml...

Kategori: DAGENS

img_5520 (MMS)

På väg till mitt nya äventyr! Jag ska nämligen arbeta som mäklarassistent och idag är första dagen. Sitter på bussen nu och inviger de nya fingervantarna som tillåter att man arbetar på iPhone, fungerar ju inte med vanliga. Dessa är från telenor, ganska söta var de också, fungerar faktiskt väldigt bra.

bildregn; min jul

Kategori: DAGENS

Äntligen är stressen kring jul över! Jag har haft fullt hus här hemma, med 16 personer och alla sov över också. Behöver jag säga mer än; kaos, stress och en jävla massa disk!Bara att tacka att jag har diskmaskin :) Men även jätte trevligt och mysigt och mycket skratt!  Jag har ju varit utan internet i ett par dagar men nu fungerar det igen. Så skönt och så har jag hunnit kolla ikapp på de avsnitt av Biggest Looser jag missat. Jag har ätit så jäkla mycket mat igår och idag så jag håller på att spricka, och innan dess kom mamma hit till sthlm och så klart mötte vi upp min bror för en fika. Så mycket godis jag smällt i mig borde vara olagligt! Och mer lär det bli eftersom vi har massor med mat och godis kvar! Men jag kör på tills nyår och börjar på ny kula då, eller rättare sagt, arbetar bort min lila kula då ;)
Hur har er jul varit?
Sista minuten shopping på Barkarby Outlet:)
Fika med mamma.
Mums med en latte och chokladboll
Haha, hörde jag socker???
Julklapparna är på platts under granen.
Julgodiset är på platts i granen :)
God fortsättning!

Julklappar för hela slanten!

Kategori: DAGENS

img_2154 (MMS)

Julklappar för hela slanten!

God jul!

Kategori: DAGENS

img_6786 (MMS)

God jul!

aldrig tur!

Kategori: DAGENS

Man har väll aldrig tur! Inte nog med att man varit sjuk i en vecka, nu fugerar varken min digitalbox eller mitt internet! Så klart att boxgrejen ska gå sönder just när man är hemma och det enda man vill göra denna söndag är att slappa och titta på söndagsfilmerna på tvn. Så typiskt min tur alltså. Så nu får jag surfa via min Iphone, tack för den iaf för det fungerar men det går lite långsammare. Imorgon blir det till att gå ut en promenix, leta julklappar och komma igång efter sjukdagarna för på tisdag smäller det, då börjar äventyret igen!
Nu ska jag bränna av lite avsnitt av IT`S ALWAYS SUNNY IN PHILADELPHIA :)

julpynt # 2

Kategori: DAGENS

Attans, fick bli en julgan i alla fall. Ska få hem en massa gäster under jul så det kan ju bidra till lite julstämning. Silver och guldkulor får hänga i granen, måste bara fixa en stjärna!

antibiotika eller penicillin

Kategori: HÄLSA

Igår skrev jag om att jag vart hos doktorn och fick antibiotika. Fick lite funderingar från några läsare om man kan vara allergisk mot penicilin och vad skillnaden är mellan penicillin och antibiotika så jag tänkte försöka ge mig på en enkel förklaring här. Hoppas det kan vara till någon hjälp.

 

I dagligt tal kallas antibiotika ofta för penicillin. Men penicillin är bara en av flera olika grupper av antibiotika, även om det är den viktigaste och mest använda gruppen. Antibiotika är ett egentligen samlingsbegrepp för de läkemedel som används för att behandla infektioner som har orsakats av bakterier.

 

Skillnaden mellan antibiotika och det som kallas penicillin är att antibiotika skadar bakterieceller men inte mänskliga celler. Men, till exempel penicilliner (som även det är ett antibiotikum), hindrar bakteriens uppbyggnad av cellvägg. Även bakterier utan cellvägg går sönder och dör. Det påverkar olika grupper av bakterier.

 

Är man överkänslig eller allergisk mot den antibiotikagrupp som kallas för penicillin ska man inte använda det, utan det finns andra antibiotika grupper man får istället. Har man en penicillinallergi så är det någon del av själva penicillinet man reagerar emot.

 

Denna info är hämtad från:

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin

Adam Linder, infektionsläkare, Lunds Universitetssjukhus

Just nu

Kategori: DAGENS

img_1614 (MMS)

Just nu

doktorns dom

Kategori: DAGENS

Fick masa mig iväg till doktorn i morse, här har jag legat i 5 dagar med tron om att jag bara har åkt på en grymt jobbig förkylning och att det kommer att gå över om jag bara vilar, men nej. Doktorns dom blev halsfluss och bihåleinflammation! Jag brukar ju säga att jag gör allt till 100% och det gäller tydligen även sjukdommar, när jag blir sjuk går jag all in...hörde jag; aldrig tur?!?
Just nu har jag tagit dubbel dos av antibiotika, vilket jag inte gillar men jag tål inte penicilin. Ligger nerbäddad i min soffa efter en varm dusch och drömmer mig bort till varmare tider som när jag var i Kroatien i sommras med tjejgänget.

en julklapp i förtid

Kategori: INSPIRATION

Jag har fått en julklapp i förtid av Rori :) Rori är jätte duktig på att teckna och att skapa så jag fick ett armband hon gjort själv! Supersnyggt och riktigt i min smak, lite tuffare med ändå ganska enkelt.

ett bra mellanmål

Kategori: HÄLSA

En hackad appelsin
En Activia vaniljsmak, innehåller bra barteriekultur med Actiregularis.
Blanda ihop och vipps så har du ett bra mellanmål! Mycket C-vitamin och bra bakteriekultur i youghurten.

älsklingar # 3

Kategori: DAGENS

Mina tre pyttesmå älsklingar! Världens gulligaste lilla kille, Leo. Sen får vi inte glömma Tida och Nelly så klart, världens största persoligheter i små kroppar :) Vi myste ordentligt är jag var hemma i Eskilstuna under helgen.

latte + BL

Kategori: DAGENS

Nu ska jag bädda ner mig i soffan med en massa filtar och dricka en latte och mumsa på lite After Eight samtidigt som jag tittar på Biggest Loser USA. Har drukigt te så det räcker för ett halvår nu för att jag har så ont i halsen. Gillar egentligen inte ens te så mycket, jag gillar latte bättre, trotts att det är mycket onyttigare! Älskar Biggest Loser, man blir så inspirerad och peppad. Längtar till den svenska säsongen börjar!!

sjukling igen

Kategori: HÄLSA

Oooooo, nu är man ju sjuk, igen!! Fattar inte varför man aldrig har tur! Nu har jag legat i sängen sedan i söndags och börjar bli väldigt trött på att vara sjuk. Det jag däremot lärt mig under den senaste tiden är att alltid sätta mig själv i första hand så denna vecka har jag avbokat allt jag har för att bara ta hand om mig själv. Förr i tiden skulle jag aldrig vara hemma utan jag hade fultständigt struntat i hur jag själv mådde för att ändå sticka iväg och göra det jag skulle, för att inte göra någon annan besviken eller så. Men min kropp och min själ då? Den skulle jag göra så besviken så det kunde ta upp till flera veckor för att bli av med en förkylning. Nej nu är det slut på det, nu är det mig själv jag tar hand om i första hand eftersom när det väl kommer till kritan så är det de ända vi har som är riktigt vårt, min kropp och min själ, min fysiska och psykiska hälsa. Mår inte jag bra kan jag inte hjälpa någon annan heller, och vi gör definitivt inte oss själva en tjänst genom att ljuga för oss själva om hur vi faktiskt mår. Ta tid för dig själv!

Nu laddag jag med massor av förkylningsmedicin :)
Provar allt för att bli frisk :)

lchq

Kategori: HÄLSA

Det nya är här inom kosthållning - Rata LCHF för här kommer LCHQ. Det finns en uppsjö av kostdieter och det nyaste i ledet är LCHQ som är en uppdatering och en förnyelse "till det bättre" av LCHF.

LCHQ står för Low Carbohydrate High Quality och LCHF står för Low Carbohydrate High Fat.
Fettet i LCHQ ska vara av omätat fett och av bättre kvalitet. Det kommer från vegetabilier som nötter, frön, avokado och olivolja och nyttigt fett från fisk och skaldjur. LCHQ ska inte heller vara lika strikt när det gäller en låg kolhydratsdiet som LCHF vilket jag kan tycka är bra eftersom vi behöver kolhydrater för att orka träna, att hjärnan ska fungera och att vår serotoninhalt är hög (serotonin är vårt lyckohormon och utan det känner man sig depremerad och trött).
LCHQ ska även vara en kost för livet och inte ses som en bantningskur!


Det är viktigt att vi får i oss både fett, kolhydrater och protein på en daglig basis! Detta är de bästa råden enligt LCHQ:

Ät mycket av detta:
Kolhydrater: Grönsaker, rotfrukter, nötter och frön, frukt och bär i måttliga mängder och små mängder bulgur, quinoa och råris.
Fett: Välj enkel-och fleromättat fett. Olivolja, avokado, nötter och rapsolja, frön, spannmål som havre, baljväskter, fisk och skaldjur innehåller även bra fetter. Mejeriprodukter och kokosfett innehåller bra fetter. Protein: kyckling, fisk, skaldjur, ägg, keso, kesella, yougurt och mager ost. Välj magert kött och gärna vilt som är hälssosammare än andra köttsorter.

Undvik att äta:
Kolhydrater: Allt socker som godis, bakverk, hel- och halvfabrikat. Inget sötningsmedel eftersom det kan skapa ett sockersug.
Fett: Transfetter i tex hel- och halvfabrikat, godis och bakverk och fritterade saker. Det kan tex stå härdat eller delvis härdat fett på innehållsförteckningen. Feta köttprodukter som backon innehåller långkedjiga mättade fetter som orsakar hälsoproblemen.
Protein: Rött kött och feta charkuterier som typ korv och pastejer ska man endast äta max tre ggr i veckan. Det mättade animaliska fettet är inte hälsosamt i större mängder.

fredags häng

Kategori: DAGENS

Fredagsfika med Patricija!!! Tog så klart en latte och en glutenfri kaka :) Det blir en jäkla mycket lattes så nästa fika blir nog en cappucino med sojamjölk. Får mjölkmage av all mjölk för tusan! Det lär ju bli en lösdagsfika idag om jag känner mina tjejer rätt :) Kvällen var mys hos Patricja och riktigt lyxig då hon hade bakat glutenfria lussekatter som var riktigt goda. Vi hängde i myskläder med massa ljus tända och julmys.





promenix

Kategori: DAGENS

I veckan har det varit några dagar med strålande sol, då ska man passa på att ta en promenad istället för tunnelbanan när man rör sig i Stockholm. Jag tycker faktiskt att Stockholm är en väldigt fin stad och det är jättemysigt att gå längst vattnet eller ta en prommenad på djurgården! Det är ju även vardagsmotionen som hjälper oss att hålla formen, ibland hjälper det otroligt mycket att man tar en prommenad på en halvtimme varje dag för att det ger väldigt mycket, både fysiskt och psykiskt.
Här har jag precis varit och gått i över 90 minuter genom Stockholm och så klart avslutar jag med en kaffe :) Dessutom släpar jag både på en ryggsäck, en väska och en påse, det ger lite extra tyngt vilket är suveränt!


dagens fikan

Kategori: DAGENS

Dagen har bestått av en himla massa möten, vilket innebär en massa fika. Inledde dagen med en kaffe på caffé Kladdkakan i gamla stan och avslutade dagen på Koh Pahngang vid medborgarplassen där vi åt midag!! Det är en superhärlig restaurang och inredningen är verkligen mysig""

111205 - bildregn

Kategori: DAGENS

Idag har jag sprungit runt på stan och rekat grejer inför NYÅR!! Började dagen med sovmorgon och en buffé frukst hemma för att senare sticka ner till stan och träffa en vän och gammal kollega. Avslutade dagen med Pizza Hut, det enda stället som har goda glutenfria pizzor!
På väg in mot stan
Ny ring :) Gillar detaljer!
Fikade på Hotell Diplomats mysiga restaurang, det är inte det första man kommer att tänka på när det gäller fika men det var verkligen mysigt!
Hahaha, jag har hittat min nyåsmask!!! Passar ju grymt bra till min päls, jag ser ju ut om en fullfjädrad kråka!!
Nyårs outfit - check!
Åt på Pizza Hut med Camilla :)
Sista dagen med "höstkläder" för idag var det riktigt kallt ute, fick till och med köpa en mössa för att inte mina öron skulle ramla av! Men idag hade jag min pälsjacka från H6M på mig, under den hade jag en pälsväst för att få lite extra värme. Nu ska jag leta fram mina vinerpjuks :)

favo godis

Kategori: DAGENS



Min absoluta favorit godis är After Eight! En perfekt blandning av mörk choklad och mint i en liten med smakfull förpackning.

dagens detalj

Kategori: INSPIRATION



Nagellack från Make Up Store, Lea.

önskelista

Kategori: INSPIRATION



En kort önskelista :) Den här snygga och lilla väskan från Alexander Wang, Persimmon Brenda Camera With Nickel Hardware. Så fin färg och en liten perfekt väska till våren och sommaren!

dagens middag

Kategori: DAGENS

Dagens middag blev hemmalagad broccoli-paj med en god sallad. Jag har alltid citron, vinäger och salt i min sallad för att den ska smaka lite mer och bli lite saftigare, prova det. Till efterrätt lagade jag en glutenfri kladdkaka som jag tänke äta med lite grädde, lika bra att slå till stort om man ändå ska slå till ;)
 



111203

Kategori: DAGENS

Jag har varit lite låg i ett par dagar sedan jag åt något olämpligt :( Men nu är jag på banan igen och har varit ute under dagen. Stack ner till stan för att träffa Sanna och Camilla för en fika och lite shopping. Vi hittade ett ställe på Drottninggatan som har grymt stora biskvier, mumma! Jag får lite smått panik av att vara på stan då alla tokhandlar julklappar och jag inte ens har börjat fundera över vad jag ska köpa, alltid ute i sista minuten när det gäller julklappar. Camilla köpte en julklapp till sig själv-från hennes pappa, det här gillar jag för då är man alltid säker på att man får det man vill. Jag köpte däremot ett par skor som jag hade tänkt att ha som "partyskor" från H&M för 299kr, ganska bra pris :) Jag såg ju även det jag vill ha som julklapp, kanske köper åt mig själv i julklapp, lägger upp en bild senare!




Biskvier stora som tefat! Grymt goda :)




Julklappshandeln har börjat!



Nya killer skor, 299 kr från H&M.

friskar upp minnet

Kategori: HÄLSA

Sitter och knåpar och friskar upp minnet lite när det gäller träningsmetoder. Hur man ska maximera sin träning för att man verkligen ska se de resultat man strävar efter. Jag tycker det är så jä###a tråkigt när man tränar och tränar men ingenting händer! Vem vill det lixom? Oftast så tränar man fel, äter fel eller så tränar man för enformigt. Men det är mycket som man ska hålla ordning på, vill han träna styrka- hypertrofi, uthållighet, explosivitet, kondition, fettförbränning eller fittness, ja det finns en hel uppsjö, så det gäller att reppetera och hålla sig uppdaterad! Ibland önskar jag att hjärnan var som ett USB minne- bara plugga in det och hämta ut den lagrade informationen och allt är klart!
Just nu tränar jag bara Power Plate, jag kan inte med att jogga när det är så kallt ute för jag blir så dålig i astman :( Kan bli power walks istället. Men nu längar jag till januari då jag ska dra igång med min thaiboxning igen och det kanske blir lite Taekwondo också :)