Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Bärbakelse utan kolhydrater: recept

Kategori:

Bärbakelse utan kolhydrater:
Välj själv vilka bär och frukter du vill ha som fyllning!

4-6st

BOTTEN:
100g mandel
75g pekannötter
2 msk flytande honung
1 ägg

FYLLNING:
1 1/2 dl vispgrädde
5-6 jordgubbar
8 physalis
1 dl hallon
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa mandel och pekannötter till en gryning massa och lägg i en bunke. Rör ner honung och ägg och blanda till en smet. Tryck ut den i stora muffinsformar. Grädda i ugnen i ca 10-15 minuter.
(Recept från Gi gourmet.)
.

Laddar inför våren

Kategori:

img_8286 (MMS)

Laddar inför våren med detta ursnygga läppstift från Maxfactor. Färgen heter pink brandy, 825, och är perfekt för den som bara vill förstärka läpparnas egna färg.

Bärbakelse utan kolhydrater!

Kategori:

img_2573 (MMS)

Bärbakelse utan kolhydrater! Massa fina och hälsosamma recept hittar du i en receptbok som heter GI Gourmet. Receptet på denna får ni så fort jag kommer åt en dator! Nu, hemåt :)

Platt mage # 6

Kategori:

Detox

 

Detox betyder avgiftning och innebär att man följer ett kost-program under en viss period, vanligtvis så varar dieten i två till fyra veckor, eventuellt längre. En detox-diet är att ge din kropp "semester" under en period och ger den en chans att återhämta sig.

Genom att äta en kost som är utrensande och full av antioxidanter, samt utesluta så många gifter som möjligt, så renar du din kropp från både gifter och slaggprodukter.

 

Här är lite av det som händer när man äter enligt Detox:

  • Problem som sömnsvårigheter, huvudvärk eller annan värk i kroppen kan bli bättre eller till och med försvinna helt med ett detox-program.
  •  Även om viktminskning kan vara en positiv effekt av en detox-diet så är det främsta syftet att stärka immunförsvaret, bli piggare och få mer ork.
  • En detox-diet hjälper till att samla ihop alla gifter och skicka ut dem ur kroppen.
  • Under första veckan kan man känna sig väldigt trött och lite lättirriterad men detta ger med sig under tiden.

.

Platt mage # 5

Kategori:

ISO metoden

 

Namnet isodieten är hämtat från isokalorisk diet, ”Iso” kommer från grekiskan och betyder lika. Isokalorisk diet innebär därmed en diet med lika många kalorier från de olika näringsämnena kolhydrater, fett och protein.

På detta sätt får vi en lågkolhydratdiet med något högre fettinnehåll, men framför allt med mer protein, än vår traditionella kosthållning.

 

Det höga proteininnehållet gör dig ordentligt mätt, vilket är en viktig förutsättning för att klara frestelserna som skräpmat, godis och snacks.

Kolhydraterna bör ha lågt GI, det vill säga påverka blodsockret sparsamt och fettets kvalité är också viktig. Fettkällorna bör vara enkel- och fleromättade fetter från växtriket och från fisk, samt sparsamt med mättade fetter från djurriket.

Här är lite av det som händer när man äter enligt ISO Metoden:

  •  Du äter regelbundet, fem gånger per dag, och du äter mat som mättar bra. Dessutom äter du den mesta mängden mat tidigt på dagen vilket innebär att suget, som många har på kvällen, trollas bort.
  • Isodieten lämpar sig särskilt bra för personer som har diabetes, ligger i riskzonen eller bara vill se till att skydda sig från att få det i framtiden.
  •  Isodieten innehåller kolhydrater med lågt GI och mindre kolhydrater än normalt.
  •  Isodieten är även glutenfri. Detta för att den ska passa alla som har problem med magen. Man behöver inte vara glutenallergiker för att besväras av gluten. Många med så kallad IBS, eller med bara lite stökig mage, blir betydligt bättre av att utesluta gluten ur maten.

.

Platt mage # 4

Kategori:

GI metoden

 

GI metoden bygger som de flesta vet på Glykemiskt Index, som är ett måttsystem för hur snabbt olika födoämnens kolhydrater bryts ned av din kropp.

Ett högt GI betyder att kolhydraterna bryts ned snabbt, medan ett lågt GI betyder att nedbrytningsprocessen är långsammare.

Det är inte meningen att du ska undvika fett och proteiner när du använder dig av GI metoden. Dessa ska istället intas i en lagom mängd, vilket gör att din ämnesomsättning blir balanserad och lite långsammare.

Här är lite av det som händer i kroppen när man äter enligt GI Metoden:

  • Rivstarten innebär att du under några veckors tid strikt begränsar mängden kolhydrater i maten och därigenom rivstartar fettförbränningen, vilket gör Rivstarten till den tuffaste, men effektivaste fasen.
  •  Målet med Rivstarten är att minska din insulinproduktion och samtidigt öka din fettförbränning så att du snabbt går ned i vikt. 
  •     I Rivstarten hamnar du i ketos, vilket betyder att kroppen arbetar hårt med fettförbräningen.
  • Ketoner transporteras till hjärnan och förbränns. Man kan känna yrsel under perioden då kroppen ställer om till den nya dieten.
  • De flesta upplever att man får dålig andedräkt, detta är pga ketonerna som bildas. Man kan även få problem med halsbränna och sura uppstötningar.

.

Platt mage # 3

Kategori:

Nu är det ju som så att jag kom på ett litet villospår efter att jag blev sjuk, men du är det hög tid att börja arbeta igen för att få en PLATT MAGE till sommaren!!!  Så nu kör vi!

Här kommer den första av fyra populära dieter som kan vara ett bra sätt att börja med så man får en riktig rivstart. Jag skulle kunna rekommendera att prova en diet om man vill för 4-6 veckor, sen handlar det om att man måste göra en  livsstilsförändring. Inte gå på diet hela livet!

Platt mage # 3

LCHF

 

LCHF står för Low Carb High Fat, som betyder lite kolhydrater, mycket fett.

Kosten innebär att du huvudsakligen äter mycket protein från kött, fisk, fågel och ägg och fett från köttet, oljor, mejeriprodukter och nötter. Man äter även kolhydrater främst från grönsaker, gärna bara de som växer ovan jord.

Här är lite av det som händer i kroppen när man äter enligt LCHF:

  • Blodsockret hålls på en stabil och låg nivå eftersom man inte äter kolhydrater annat än från grönsaker. Då behöver inte koppen tillverka lika mycket insulin. Det är pga detta LCHF anses vara bra mot övervikt och diabetes typ 2.
  • Vid höga insulinnivåer lagrar kroppen fett. Men med ett sänkt blodsocker och ett minskat insulinpåslag jobbar kroppens fettförbränning bättre och vi kan gå ner i vikt.
  • Ketoner transporteras till hjärnan och förbränns. Man kan känna yrsel under perioden då kroppen ställer om till den nya dieten.
  • Man kan även få huvudvärk pga vätskebrist under de första dagarna.
  • De flesta upplever att man får dålig andedräkt, detta är pga ketonerna som bildas. Man kan även få problem med halsbränna och sura uppstötningar.
  • Bukspottskörteln producerar mindre insulin eftersom sockerhalten i blodet har minskat.
  • Man kan drabbas av förstoppning eller diarré eftersom man äter mindre fibrer.
  • Kroppen ställer in sig på att förbränna fett från fett depåerna efter som man tillför en liten mängd kolhydrater.

(finns även ett tidigare inlägg om LCHF)

Träna träna träna.... Igår körde jag en ti...

Kategori:

img_8748 (MMS)

Träna träna träna.... Igår körde jag en timme Zumba, 2 timmar Taekwondo och Gym i en timme. Det är vad jag kallar BRA jobbat! Idag vart det en timme Zumba igen. Det är verkligen populärt och våra kunder älskar det! Imorn blir det gymmet igen och på lördag blir det till att skaka rumpa på dansgolvet :) längtar!!!

Underbara himmel. Dansat Zumba idag och bl...

Kategori:

img_4414 (MMS)

Underbara himmel. Dansat Zumba idag och blev helt svettig. Hade taekwondopass idag oxå  men nu ska jag åka och träna själv på Friskis & Svettis med Elin och Camilla ;) Taggad!

nytt in

Kategori:

Nytt in är vår soffa! Äntligen slipper vi sitta på golvet och titta på tv, så skönt! Nu är det bara ett bord som saknas.
I morgon börjar träningen igen, var ju tvungen at ta en vecka off eftersom jag blev så himla sjuk, efter det så var det ju penicilin kuren som var i vägen men nu är den också avklarad så nu är det fritt fram med träning igen.
Kommer vara tvungen att börja mjukt!

caffe?!

Kategori:





Haha, idag köpte jag mig en kaffemaskin. Jag skulle egentligen köpa en kaffebryggare men sen så slog jag till på en kaffe maskin istället!
Kaffet vär jättegott!. Nu ska jag bums i säng, har hållt på hela dagen med att packa upp grejer

lapar sol

Kategori:



Idag var jag i Barkarby och kollade runt lite på förmiddagen. Passade på att lapa lite sol och på det sättet få lite d-vitamin.

svarta pengar

Kategori:

Här om dagen var jag och tog en fika med Azita, då dåg hon den här härliga dricksburken "svarta pengar". Hahaha, jag älskar ärligheten!

föreläsning med ulrika och ola

Kategori: HÄLSA

I måndags hade vi Ulrika Davidsson och Ola Lauritzson på besök då de höll en föreläsning om deras nya bok; 6 kg på 6 veckor till vår vikttävling vi har på jobbet. De pratade om deras syn på dieter och väldigt mycket fokus hamnade på hur mn håller en jämn blodsockerkurva under hela dagen. Många hade frågor rörande smör och margarin, alkohol och vad man får och inte får äta under "deras" diet. De vet i alla fall vad de pratar om. Dessutom tycker jag att Ola ser väldigt bra utoch dessutom är de båda väldigt inspirerande och har roliga föreläsningar. Så jag tänkte ta upp de frågor som jag vet kom upp ofta då vi fortsätter där vi sutade tidigare; HUR FÅR VI EN PLATTARE MAGE!?

Vill ha! 

Kategori:

img_6697 (MMS)

Vill ha!  Äntligen tillbaka efter värsta persen! Kände ju på mig att jag skulle bli sjuk, jag känner min kropp så pass väl så jag har sällan fel när det kommer till sånt. Visst hade jag rätt även denna gång. Fick bihåls - och öroninflammation och inflammation i ögon muskulaturen! Efter en hel vecka hemma från jobbet är jag äntligen tillbaka på banan igen.  Såg dessa skor från Monki på nätet. Vill ha! Måste ner till stan på fredag o kolla om de finns inne :).

sjuk

Kategori:



Fan, det är ju typiskt att man ska gå och bli sjuk just när man är uppe i en mega flytt! Hittade denna bild på nätet som exakt beskriver hur jag känner mig just nu. Vi får väll se om jag hinner återhämta mig tills imorn eller om det får bli en sväng till farbror doktorn. Det bästa är ju ändå att detta ruttna tillstånd är tajmat med ett besök hos mamma :)
.

mma

Kategori:



MMA är en av de populäraste kampsporterna just nu och det är alltid fullproppat med folk på MMA träningar. Hemma i E-tuna hade de MMA uppvising på stan idag och här ser vi två grabbar som fightas. MMA står för Mixed Martial Arts och det är absolut en av de tuffaste grenarna man kan träna i kampsort och tävlingarna brukar vara väldigt roligt att titta på men idag fick jag nöja mig med en uppvisning.

Detaljer

Kategori:

img_1948 (MMS)

Dagens detalj är rött nagelack från H&M. Första gången jag har rött på naglarna, det är ju jävligt snyggt!!

platt mage - kost

Kategori: HÄLSA

När det kommer till Dieter så är jag inte så övertygad om att det är den bästa vägen att gå när man vill ha en platt mage! Visst kan jag tillämpa en diet för att få snabbare resultat men det håller oftast inte i längden. För mig handlar det om en livsstilsförändring som måste göras. Detta kan börjas med en diet men jag tycker inte att man ska gå på en diet resten av livet.
Jag tror på kalorier in - kalorier ut! Det du stoppar i dig måste du även förbränna. Ganska lätt om man tänker så va. Jag äter i regel lite mindre kolhydrater och lite mera fett och protein. Tänk på att hjärnan fungerar av kolhydrater s om du vill vara produktiv så ta inte bort alla kolhydrater från kosten,utan skär ner.

Här om dagen var detta min lunch:
# grönsallad
# 4 st kokta ägg
# mackrill
# majsbröd
# en klick potatissallad