Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Dagens quote

Kategori: INSPIRATION

Augusti 31

One of he disadvantages of wine is that it makes a man mistake words for thoughts.
- Samuel Johnson

acai - ett supernyttigt bär

Kategori: HÄLSA



Acai: Ett mörklila bär som påminner lite om blåbär, med inslag av choklad. Det är rikt på fibrer och bäret är proppfullt med antioxidanten antocyanin - det är mer än tio gånger så mycket antocyanin i acaibär jämfört med rödvin. Dessutom är bären en ren vitaminbomb och innehåller en lång rad mineraler samt omega- 9-fettsyror.

dagens quote

Kategori: INSPIRATION

Augusti 30

One´s mind, once stretched by a new idea, never regains its original dimensions
- Oliver Wendell Holmes


 

blåbär

Kategori: HÄLSA

 

Blåbär: Forskning visar att extrakt från blåbär hjälper åldrande råttor att bli piggare och få bättre minne – troligen eftersom bären är rika på skyddsämnen, framför allt de blåvioletta färgämnena antocyaner. Blåbär innehåller också karotenoiden lutein. Den kan minska risken för skador på ögats gula fläck, som är en vanlig orsak till synnedsättning på äldre dagar. Flera kosttillskott för ögonen innehåller därför extrat från blåbär. Blåbär är rika på fibrer, kalium, järn och mangan.

Blåbär är jätte gott att äta tillsammasn med lite mjölk eller naturell yougurt. Eller varför inte lyxa till det med en blåbärspaj eller vaniljglass!

Sugen på bär? Då gäller det att välja rätt!

Kategori: HÄLSA

 

 

Under sommarhalvåret äter man mer bär än allt ännat, iallafall jag! Men det är inte alltid man vet vad just bär kan göra för dig. Därför har jag skrivit ihop en lista som jag tänkte dela med mig av som innehåller vad olika bär har för hälsoefekter så man kan tänka till en extra gång när man står i matbutiken och inte riktigt vet vilka bär man ska välja.

Varje dag lägger jag upp ett nytt bär, så det inte blir så mycket på en och samma gång!

 

dagens quote

Kategori: INSPIRATION

Augusti 29

Do what you can, with what you have, where you are
- Theodore Roosevelt

möhippan

Kategori: DAGENS












Underbara Samaras möhippa var helt galen och jätte rolig!! Vi startade dagen med brunch på Strand Hotell, sen vidare till Sthlmpole där vi dansade pole dance! Det var hur galet som hälst och jag kände mig inte ett dugg sexig! Därefter blev det bubbel med bubbel! Och vidare till Lebanon där vi åt en underbar middag. Kvällen avslutades med ett partaj som heter duga! Nu längtar jag till bröllopet!


Möhippa!!! En galen dag ska nu avrundad me...

Kategori: DAGENS

img_4804 (MMS)

Möhippa!!! En galen dag ska nu avrundad med en ännu galnare kväll! Ses imorn.

höst inspiration

Kategori: INSPIRATION




Nu finns det massor av höst inspiration i butikerna! Idag köppte jag dessa skor från Topshop.

äta bör man annars dör man

Kategori: DAGENS




Träffade några av tjejgänget idag och gick på stan (fick med mig ytterliggare ett par skor hem!) och käkade kinamat. Kan man säga att vi gick loss ordentligt på buffén! Dessutom bjöd kyparen på min nota! haha, helt galet, det har jag nog aldrig varit med om tidigare men tack för det ;) Sen avrundade vi kvällen med en latte så klart! Nu...sova.

dagens quote

Kategori: INSPIRATION

Augusti 26

The manner of giving is worth more than the gift
- Pierre Corneille

Maxa matsmältningen och fettförbränningen så här

Kategori: HÄLSA

 

Ingefära är bästa sättet att väcka agni, matsmältningselden, enligt indiska hälsoläran ayur veda.

Du kan skala ingefäran och skiva tunt, ringla över flytande honung och smaksätt med citron och flingsalt. Ät sedan några skivor 20 minuter före maten och din kropp är redo. Eller skala, skiva tunt och lägg skivorna i kokande vatten och vipps har du världens nytigaste te som dessutom smakar friskt! Förutom att sätta fart på matsmältningen och fettförbränningen stärker det dessutom emunförsvaret!

ska man lära 4-åringar att banta?

Kategori: HÄLSA


 

”Ny bok ska lära 4-åriga flickor att banta” var en av rubrikerna i Metro igår. Där kunde man läsa en artikel om en ny bok ”Maggie goes on a diet”. Det är en barnbok som handlar om flickan Maggie, som bantar sig till självkänsla och popularitet. Maggie som genom ”tid, träning och hårt arbete” utvecklas från en osäker och överviktig flicka till en normalviktig och självsäker stjärna i skolans fotbollslag. Med all rätt har denna bok väckt en debatt på många föräldra-bloggar och i olika medier. Detta är väll inget annat än galenskap! Flickan är ju bara ett litet barn! Boken marknadsförs för barn mellan 4-8 år, och jag kan inte sluta att tänka på att det inte kan vara en 4 årings fel om han/hon är överviktig. Skriv en bok som vänder sig till föräldrarna istället då de väll ändå är källan till en 4-årings viktuppgång, om det inte beror på något medfött fel.

 

Bokens omslag, som ni ser på bilden ovan, är minst lika talande: en mullig flicka håller upp en på tok för liten rosa klänning framför sin smala dubbelgångare i spegeln. Detta är inte ett, enligt mig, normalt beteende och framför allt inte hos barn som är mellan 4-8 år gamla. Vad har hänt med att låta barn vara barn, ta bort dator och tv-spel och låt barnen vara ute och röra på sig! Vad har hänt med att främja hälsa, föräldrarnas roll i fysisk aktivitet och matvanor. Och framför allt, uppmuntra och inspirera barnen till att de är perfekta som de är och du som förälder, kliv upp till ansvaret och främja ditt barn till en bättre hälsa.

 

Ska bli intressant att följa den här debatten!

 

dagens quote

Kategori: INSPIRATION

Augusti 25

They succeed, because they think they can.
- Virgil

jeans * 2

Kategori: DAGENS




choklad mot muskelvärk

Kategori: HÄLSA



Chokladkakor med minst 70 procents kakaohalt är fortfarande rätt, men nu kommer också samma kakaostarka choklad i flytande form. En färsk studie har visat att en chokladdryck efter träningspasset gör att du får mindre ont i musklerna. Låter väldigt intressant då jag tycker att en chokladdryck kan vara magiskt efter ett träningspass, speciellt under vinterhalvåret!

Detta as coola choklad-tangentbord är gjort av Michael Sholk, en designer som är från St. Petersburg.

dagens quote

Kategori: INSPIRATION

Augusti 24

It is not who is right, but what is right, that is of importance.
- Thomas Huxley

jag ligger och tänkter på...

Kategori: DAGENS

Haha, måste del med mig av den här...

Jag ligger och tänker på natten som gick. Jag vill krama dig hårt. Du kom till mig i sommarnatten. Det som hände mellan oss inatt finns i mina tankar. Du undersökte min kropp, hungrigt sög du mig tills jag darrade av utmattning. Det enda som finns kvar efter dig är minnet, märkena och fläckarna i sängen. Nu ikväll vet jag att du kommer igen. Så jag väntar på dig klarvaken och förberedd. Inatt ska du dö din SATANS MYGGJÄVEL !

nytt in

Kategori: INSPIRATION




Sprang på stan i bekväma converse, väst och shopping påse från direkt Italien. Tydligen är dessa påsar med djur på väldigt populära från ”vår stad” i Italy J Ganska söt tyckte jag, grazie mille! Kom i alla fall hem med ett par skor jag definitivt inte behövde men kunde inte motstå! Ett par bruna kilklackar från Bronx.

fiberfritt

Kategori: HÄLSA



Det är inte bara mode och kläder som går i trender, det gäller även hälsa, räning och kost! Nyss var fibrer i bröd eller musli rena hälsokosten. Men nu har alltfler upptäckt att de blivit av med både balongmage och gaser, när de i stället slutat med fibrer. Låter intressant tycker jag, själv blir jag uppsvullen som en ballong när jag äter för myket fibrer. Hur mår din mage egentligen?

dagens quote

Kategori: INSPIRATION

Augusti 23

PATIENCE IS THE COMPANION OF WISDOM
- Saint Augustine

110823

Kategori: DAGENS






GÅRDAGENS - Mamma var några nyanser mörkare än mig minst sagt! Brun utan sol nästa…haha. Vi hade en mysig dag och strosade runt på söder och söderhallarna. Senare mötte vi upp min moster och kusin för att äta middag tillsammans. Fick självklart med mig ett par kor hem, de får ni se lite senare! Nu…storhandla MAT!

världens coolaste bil

Kategori:




Hahahha, hur söt är inte denna bil! Helt galet maxat med pimpningen. Nu vet jag hur min bil ska se ut, en råsa tjejbil med ögnfransar! Hoppas bara den här bilen tillhör en tjej!

frukost

Kategori:



Frukosten idag fick bli hårt havrebröd med ost, några gurkskivor, färskpressad apelsinjuice från 3 st apelsiner, och så självklart en kaffe! Jag brukar föredra havregrynsgröt eller ägg till frukost för då står man sig länge och har energi ända fram till lunch, men ibland får man nöja sig med det man har i ett tomt skafferi.

Nu ska jag ner på stan för att springa lite ärenden och sedan träffa min mamma som äntligen kommit hem från Italien!! Får jämföra solbränna sen, min från Kroatien finns det ju inte ett spår av nu.

jag och min skugga

Kategori:



Idag hängde jag med min skugga.
skor topshop / byxor acne / t-shirt + jacka H&M

walk of the dead

Kategori:






Vad hade du gjort om du stötte på de här en helt vanlig dag på stan?  Jag fattade i alla fall noll! Det visade sig vara en zombieparad, har aldrig set en sån tidigare. Jag tror inte att jag riktigt förstod om det var en tidig halloween, en maskerad eller om det bara var några jävligt konstiga typer. Typ snäppet värre än emo och svartrockare och allt vad det finns idag, haha! Sjukt kul var det!

Power Walk

Kategori: HÄLSA



Power Walks är bra att varva med jogging då det kan vara väldigt pulshöjande, det är även lite skonsammare för knän och höfter då det inte tär lika mycket på leder och ligament som att jogga. Framför allt är det inte lika mycket hårda stötar i en power walk. Om man även arbetar med armarna och bålen kan man få igång fettförbränningen rejält med power walks.

Jag brukar alltid kolla på min omgivning när jag är ute, vissa bara fokuserar på gången eller joggingen, men det fungerar inte riktigt för mig. Kolla bara hur murgrönan gömmer plintarna, mysigt! Eller hur dessa iglar spurtar över gatan, de kanske också är ute på en power walk!

frukost

Kategori: HÄLSA



Förutom havregrynsgröt med kanel till frukost brukar jag ta en Aktivia yogurt. Jag tycker att jag får en bra mage av dem! Nu provade jag den nya drickyogurten som kommit och den var helt ok! God faktiskt och perfekt eftersom man kan ta med sig den. Det är lite krångligt att ta med sked och sleva i sig ibland :)

15 minuter om dagen

Kategori: HÄLSA



Femton minuters motion om dan förlänger livet med tre år. Det är slutsatsen av en stor undersökning som gjorts i Taiwan. Det visade sig alltså att en mycket måttfull dos motion hade stor effekt jämfört med dem som inte motionerade alls. (Sveriges radio. Publicerat: tisdag 16 augusti kl 06:00, Vetenskap & miljö)

Det är alltid svårt att säga om det stämmer eller inte när man inte granskat hela studien, vad vet man om orsak-verkan sambandet och finns det andra bakomliggande faktorer? Det jag kan säga är att jag tycker att fysisk aktivitet är bra för mycket, och att det definitivt kan förlänga livet och ge mer kvalitet åt det liv man har!

Mina motionsskor är välanvända!

äntligen fredag

Kategori:




I like getting dirty! Lagade en punktering idag.




Tog en promenad och handlade hem "nyttigheter" från systenbolaget!




Sprang 4.5 km. Igår var första gången det var kallt när jag sprang, nu kommer hösten.




Nu ska jag kolla på Red Dragon och käka lite smågodis!

20110816

Kategori:










Fy, idag har jag setat hela dagen framför datorn, mina ögon känns fyrkantiga! Jag har nog inte lyft blicken förrän vid kl åtta. Jag hatar att ligga efter i min planering, det känns som att hela min värld gungar och jag mår illa av att veta att jag inte gjort det jag skulle. En personlig prestationsångest kanske?

Däremot var gårdagen helt magisk! Jag träffade Patricija som var barnvakt till värdens gulligaste sexåring. Vi var och fikade och promenerade parken och matade fåglar. Hur mysigt som hällst!

taekwondo

Kategori: HÄLSA




Var dags att plocka fram taekwondo dräkten efter sommaren.





Flaggorna i träningshallen ger alltid en bra feeling



Jag har tränat i många olika klubbar men Eskilstuna är alltid "hemma"

Nu är jag helt slut, men på ett bra sätt!

antioxidanter

Kategori: HÄLSA

Jag pratar alltid hur viktigt det är att få i sig antioxidanter. Men vad är egentligen antioxidanter? Här kommer en liten förklaring.

Antioxidanter är ett kemiskt ämne som motverkar oxidation av andra ämnen. Antioxidanter används bland annat industriellt som tillsatser i oljor för att motverka härskning. Oxidation (dvs när ett ämne kommer i kontakt med syre, tex när ett delat äpple blir brunt har det oxiderat) kan skapa fria radikaler som skadar levande celler.

När en människa har en infektion eller en inflammation bildas det mycket fria radikaler. Vårt immunförsvar använder dessa "gifter" för att angripa bakterier som på något sätt kommit in i kroppen.
Antioxidanter är bundet till kolhydrater, som tillexempel fruktos och socker.

Exempel på antioxidanter är:

Flavoider
(finns i te & kakao)

Polyfenoler
(finns i rödvin & te)

andra fenoler (finns i nötter & viner)

Astaxanthin
(finns i skaldjur & lax)

Lipionsyra
(finns i rött kött, njure & spenat)

Karotenoider
(finns i morötter).


Blev man klokare av detta eller bara mer snurrig?

shoppingdag: 15/8

Kategori:





Det är så himla obehagligt när man läser sitt horoskop och det stämmer in! Idag så läste jag mitt horoskop i en tidning och kände att det stämmer till 100% när det kommer till shopping just nu, läskigt! Jag har faktiskt planerat lite inköp till lägenheten och idag har jag till och med köppt ett shot sett i kristall.

Det står ju att min shoppingdag är den 15/8 och det är ju idag!!

party i helgen

Kategori:



Tragiskt att man måste ha på sig jacka!



Partaj blev det, ser illa ut när skålen är tom!



Partyskorna är på :) Klackarna kommer från Zara

Karlbergs hinderbana

Kategori: HÄLSA

Givakt, vi är redo!
Det svåra var inte att ta sig upp, utan ner!
Jag och Stephanie sattsat allt!
Sanna kämpar uppåt!
Steffi visar att det är inte bara kul att köra hinderbanan, man får en snygg kropp också!!
Kampsporten kommer alltid fram :)
Smaka på fotsula :)

what the fuck?

Kategori:

Vad är det som händer med vädret egentligen? Så här såg det ut idag på himmelen när jag var på väg hem. Helt galet ju, det ser ut som att jag ska åka in i en molntunnel för att komma ut på andra sidan där det finns sol. Hade inte varit så dumt egentligen!

dagens lunch

Kategori: HÄLSA

Dagens lunch blev en sallad av det som fanns hemma, tomat, gurka och isbergssallad. Till det stekte jag på skivade morötter i vitlök med citron vilket är skitgott!!

Finns det morötter över blir det en omelett i morgon. Vilket innebär att jag kläcker två st ägg i morötterna, rör om och steker i en omelett, vilket också är as gott!

dagens träning

Kategori: HÄLSA

blev jogging. Det är ju så härligt att röra på sig och ta tillvara på vädret när man kan köra utomhusträning. Det är ju dessutom gratis så det finns inga undanflyckter!! Det är bara att köra!

apelsin - c-vitamin

Kategori: HÄLSA

Ni har väl inte glömt bort att äta C-vtamin dagligen. Man behöver inte alltid äta kosttillskott, utan variera intaget. Jag brukar variera frukt med färskpressad juice. Köp hem lite frukter och pressa själv, detta är 3 st apelsiner. C-vitamin är bra för immunförsvaret, och motverkar förkylningar och virus.

en härlig frukost

Kategori: HÄLSA

I morse hade jag lite extra tid och ork så jag gjorde i ordning en härlig frukost. Idag bestod den av hårt havreknäcke med keso och tomat. Ett glas färskpressad (hemma pressad direkt från apelsinen) apelsinjuice, en kaffe och hemma bakade kakor! Lyxigt värre.

crazy day

Kategori:




Dagen började som sagt med en hotellfrukost med Rezan som är i sthlm och jobbar.



Mysiga stolar, vill ha till mitt hem!




Jag och Rezan väntar in Pride paraden.




Gick upp till Kulturhuset på Sergelstorg för att äta en sen lunch. MASSOR med människor i centrum!




Mums



Fick göra min egna pin!!



Mmmm, det här kan gå villt till! :)

bad teacher

Kategori:



Igår var jag på bio med Sanna och Stephanie och såg bad teacher. Cameron Diaz är ju så snygg, vilka ben!!! Justin är ju inte heller fy skam, men tyvärr alldeles för mesig i filmen för min smak!
Filmen var i alla fall väldigt rolig!

Just nu - hotellfrukost!  Det bästa som fi...

Kategori:

img_1309 (MMS)

Just nu - hotellfrukost!  Det bästa som finns på morgonen är ju att få frossa i en härlig frukost, och det får man verkligen om man äter hotellfrukost. Nu har jag fyllt på med protein, fett och kolhydrater så det räcker fram till middag! Nu väntar lite äventyr på stan med Rezan :) och kolla in Pride paraden så  klart!

red door or blue door?

Kategori: HÄLSA



Vad tycker ni?

After this, there is no turning back. You take the blue "door" - the story ends, you wake up in your bed and believe whatever you want to believe. You take the red "door" - you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes. - Marix (1999)

Tar ni den blå dörren - slutar historien här. Tar ni den röda dörren - kör vi stenhård magträning i en vecka och ALLT dokumenteras här.

It´s up to you! Skriv en kommentar :)

svettigt

Kategori: HÄLSA



Fy vad svettigt det var att jogga idag. Kom ut lite sent, vid halv elva, så solen stekte rejält redan då och svettdropparna kom tidigt under löprundan. Det är jobbigt att jogga när det är för varmt tycker jag för att det känns som att man inte får in något syre i inandningen. Det är inte så mycket att just kroppen känns tung, utan det är just andningen. Imorgon blir det en power walk om jag inte kommer ut innan för det är alldeles för varmt att jogga under lunchtid! Kvällen hade ju varit perfekt men den ska avnjutas med vänner och Bio :)

Så jäkla tråkigt också för tiden var ju sämst och känslan sög ju också! Jaja, får bara fockusera på att nästa runda kommer att kännas mycket bättre!

friday´s on a wednesday

Kategori:



Massa på menyn men ett lätt val: HAMBURGARE, utan bröd :)



Drink eller efterätt?? En efterrätt!




Lika bra att gå ALL IN!



Bästa tjejerna Azita och Rezan! Men vi väntar på förstärkning som kom lite senare :)

20110802

Kategori:



Igår var jag i Gustavsvik i Örebro. Det är ett jättestort badhus med både inne och ute bad och massa roliga vattenbanor! As kul även för oss "lite äldre" :) Självkart glömde jag min Iphone hemma i stockholm så det blev inga bilder, men då har jag ju en anledning för att åka tillbaka!

recept på "nyttigare" lasagne

Kategori: HÄLSA



 

  • 16 st lasagneplattor (jag brukar använda aubergine istället)
  • 2 st gula lökar
  • 400 g köttfärs
  • 400 g konserverade tomater, hela
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 msk vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 75 g smör
  • 5 msk vetemjöl (glutenfri mjölmix)
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl riven ost (jag hoppas över osten, gillar inte!)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm muskotnöt, malen
  • 1 krm peppat

 

Tillagning

Om du använder aubergine istället för lasagneplattor kan du börja med att skära upp den i lagom tunna skivor på längden. Lägg ut dem på papper (tex hushållspapper) och strö över lite salt. Lägg sedan papper över dem också, detta är för att dra ut vätskan från auberginen så att det inte blir allt för vattnigt.

 

Börja med köttfärssåsen: Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Smula ner köttfärsen och låt den bryna med. Späd med tomat och vatten. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock 30-40 min. Smaka av med salt.


Gör sedan såsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner. Tillsätt osten (om du vill ha ost, annars hoppa över den)  och smaka av med salt och kryddor.

Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva sås, köttfärssås och lasagneplattor. Börja och avsluta med sås. Gratinera i ugnen 40-45 min, tills lasagnen fått fin, gyllenbrun färg. Servera med en sallad.

 

on top of the world!

Kategori:




Ojojoj, lördagkvällen blev en riktig rolig kväll, men söndagen blev desto jobbigare!  Har ju inga bilder från i lördags då min mobil kom på villovägar och min kamera är ju så klart på lagning.
Men nu är jag tillbaka till storstaden, så nu laddar jag för veckan. Ikväll får ni ett recept på en lasagne som kan vara lite nyttigare, så jag ska cykla iväg och köpa lite råvaror :)

SEE YA!