Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Framis eller bakis... Gissa!

Kategori:

img_4094 (MMS)

Framis eller bakis... Gissa!

Grattis Camilla!

Kategori:





Igår var det full rulle när vi firade Camillas födelsedag. Det var sjukt kul och jag har inte träffat mina tjejer på flera veckor!!! Vi skålade med lite rosévin och kollade på allas supercoola ringar. Sen drog vi vidare till Nybron och dansade tills det rök från klackarna!

Tack för en helt underbar kväll!

Antioxidant # 1

Kategori: HÄLSA

Tomater är nyttiga att äta för att de innehåller mycket antioxidanter, som motverkar fria radikaler. De innehåller mycket lyckopen, som är en karotenoid som gör att tomaten är röd. Halten av lyckopen kan vara upp till 75 ggr större i tomatpuré än vanliga tomater och det stiger även när tomat hettas upp. Det är även lyckopenet man är allergisk emot om man inte tål tomat, så gula tomater brukar då gå bra. Tomaten innehåller C-vitamin och A-vitamin.

håll dig frisk med antioxidanter

Kategori: HÄLSA



Har du problem hy, ständigt småförkyld eller får inflammationer lätt? Det är en katt och råtta lek att hitta rätt i djungeln av alla produkter som motverkar både det ena och det andra. Men jag tror att det mesta vi ser på utsidan kommer inifrån. Här kan en av bovarna vara de fria radikalerna som skapar inflammationer i vår kropp.

Om fria radikaler är tjuvar i kroppen så är antioxidanter polisen :)
 

Antioxidanter är kemiskt konstruerade för att avväpna de destruktiva fria radikalerna genom att förhindra at de bildas, utplånar dem och reparerar de skador som uppkommit.

Tänk er ett äpple som ni delar på två. Det kommer att bli brunt och långsamt börja ruttna för att det oxideras, det kommer i kontakt med fria syreradikaler. Samma nedbrytande process sker i vår kropp. Fria radikaler kopplas samman med över 200 sjukdomar där några är åderförkalkning, blodpropp, hjärnblödning, cancer, senilitet och reumatism. Det påskyndar även åldrandet och framkallar rynkor.

 Vad ska i då göra för att boosta oss med antioxidanter?
Vi ska äta massor av antioxidanter och de tre stora innefattar E-vitamin, C-vitamin och Betakaroten.

Ät inte härsket fett! Det är en fria radikal bomb för cellerna. Ett stort anal produkter i affärerna innehåller fett som lätt kan bli härsket. Tek småbröd, kakmixer, mjuka kakor, chips, pajer, frukostflingor, såser, torkade maträtter, vegetabiliska matoljor, färdiga dressingar, majonäs, pizza och efterrätter.

Håll koll på bloggen för bra antioxidantkällor!

färg marathon

Kategori:




Ser ut som ett färgmarathon i mitt badrum, men på lördag springs det riktiga i Stockholm. På tal om marathon...det var grymt kul att springa Vår Ruset och jag har blivit lite sugen på att jogga nu. Det är mycket lättare om man är med i något större så man kan ge sig ut i spåret och träna inför någonting, som tex ett lopp. Så nu blir det en löprunda tur efter en nagel upprustning :)

fredag i bilder

Kategori:



Morgon date med Elin på väg till jobbet!



Inviger mina sommar byxor från Acne trotts att det är apkallt ute och regnar.



Tog en latte på stan med några vänner :)



Packar för att åka till Eskilstuna imorn.

Späckad dag med jobb, shopping, fika och packa. Imon efter jobbet sticker jag till Eskilstuna för att fira en vän som fyller år och det ska bli så kul! Jag längtar!!!!

Fettreducering på internet med rabatt! Hur...

Kategori:

img_5742 (MMS)

Fettreducering på internet med rabatt! Hur sjukt kan det bli. Tänk dig att du sitter framför datorn och så får du ett mail och du klickar hem en Fettreducering så där lite spontant! Vad har hänt med gammal hederlig träning och kosthållning?

Vår ruset

Kategori:



Nu är vårruset klirrat :) Det var ett jävla skit väder när vi först kom till universitetsområdet, det var kallt och blåsigt, och som inte det var nog så regnade det också. Men det finns ju inget dåligt väder, bara dåliga kläder! Så lite rengn kan ju inte stoppa mig! När vi kom i mål så fick vi en medalj, men bättre än det var ju att solen sken och vi fick en stor regnbåge också!

Vi power walkade de 5 km på ca 35 minuter, vilket var en väldigt bra tid för våra klienter! De var grymt duktiga och kämpade på in i det sista som blev en spurt utan dess like över mållinjen.
Nu väntar en filmkväll tills jag somnar på soffan som vanligt :)

Sovmorgon och en dunder frukost.

Kategori:

img_6988 (MMS)

Sovmorgon och en dunder frukost. Idag är det mycket fysisk aktivitet på schemat. Börjar dagen med en timme grymt kul Zumba pass, drömde typ om det då jag ska lägga till en nykoreograferad låt till passet! Men det är viktigt att man inte blir uttråkad när man har samma låtar. Sen är det taekwondo och direkt efter de till så sticker jag vidare till Vår Ruset!!  På docktorns order gäller bättre frukostar! Så jag laddade med en frukost av 1 dl havregrynsgröt    (glutenfria) med en näve russin och pumpa frön. Två små smörgåsar med ost och kaviar i ett znoose mönster så jag var fortfarande trött :)  och självklart kunde jag inte låta bli att ta en latte också!

laddar för löpning

Kategori: HÄLSA



I morgon ska jag springa Vår Ruset. Det ska bli jätte kul och spännande för jag har aldrig sprungit ett lopp tidigare. Men nu gäller det att ladda med kosten.

Här är några tips på hur du ska ladda:

Vänta ca en och en halv timme efter ett mellanmål om du ska ut och springa. Vänta i minst två timmar om du ätit ett lagat mål mat. Detta är ju framför allt för att blodet strömmar till magen när man smälter maten, och vid löpning vill man ju att blodet tramsporterar syre till benmusklerna.

Ät något efter passet för att tillföra energi. Du har ett "öppet fönster" på ca 15 minuter efter ett pass att tillföra energin för att kroppen ska kunna ta upp det bra. Jag kör på en banan eller en recovery dryck. Glöm inte att fylla på med vatten både innan, under och efter passet!

Tränar du för att gå ner i vikt behöver du inte äta extra mycket mat efteråt men vill du bygga muskler ska du öka intaget. Ladda gärna med kolhydrater (typ pasta) innan passet till lunch tillexempel.

I morgon kör vi!!

in the goodie bag

Kategori:




I goodie bagen från Gina Tricot låg en poncho! Jätte mysig, och härliga färger med inslag av rött och vitt. Perfekt att ha i detta blåsväder :)

goodie bag

Kategori:



I söndags fick jag en goodie bag från Gina Tricot. Vad som finns i den får ni se i morgon :)

måndag

Kategori:




Idag hade jag på mig en svart kavaj från Monki, väska Gina Tricot, jeans H&M och skor från H&M By Jimmy Choo.

Älskar att skorna är grymt fulsnygga! Det är precis det jag gillar, en landning av fult och snyggt på samma gång. Dessa cowboy inspirerade skor är i ormskinnsimitation med nitar, stjärnor och stenar på :)

gi bollar

Kategori: HÄLSA




Igår backade jag GI bollar, det är perfekt att ge bort i ett litet knyte. Så länge man inte är nötallergiker!

 

Här kommer receptet:

 

200g smör

8 msk kakao

2 dl valfria nötter (går utmärkt att blanda olika sorters)

1 dl kokos

1 dl solrosfrön

1 dl russin (kan även ta annan torkad frukt)

3 dl havregryn (välj glutenfria eller fiberhavre)

2 msk honung

2 msk kaffe

 

Mixa alla nötter till smulor och rör det med resten av ingredienserna. Rulla till lagom stora bollar och rulla dem i kokos (eller krossade nötter). Förvara dem i kylskåp!

 

Klart!!!

lördag

Kategori:

Idag har jag vart hemma och gjort massa av sånt som är tråkigt men som ändå måste göras...städa! Sen njöt jag av en kaffe och chokladbollar! och målade naglarna i solen. Nu laddas det för bio ikväll!

högre iq?

Kategori: HÄLSA

.
Så jävla äckligt! Det här hittade jag för ett tag sedean i kyldisken på ICA!!!! Ser ju helt hemskt ut, jag undrar varför man får för sig att äta ett lamhuvud. Kolla in tänderna, tungan och ögat. Bli man smartare? Får man högre IQ? Jag tror jag hade skippat båda, så länge jag slipper nsätta tänderna i det där!

After Work

Kategori:

.
Ikväll var jag på After Work med några gamla klasskompisar från tiden då jag pluggade på GIH. Det var verkligen jätte trevligt men det är alltid ganska dålig uppslutning på sådana grejer. Men det var supertrevligt trotts att vi bara var ett gäng på sex pers! Måste göras oftare :) Nu sitter jag hemma och myser i min soffa och kollar på massa repriser på tv.

Vakna till inspiration!

Kategori: HÄLSA

.
Vakna till inspiration! Denna lilla lapp vaknade jag av i morse. "Fyll inte livet med drömmar, fyll drömmar med liv!"
Ta till er och inspireras!

Efter några slick från den här hunden blev akuten nästa stopp!

Kategori: HÄLSA

.

Efter några slick från den här hunden blev akuten nästa stopp! Haha, ibland vet jag inte om jag bara ska skratta åt mig själv? I veckan skulle jag och några klienter ut och jogga 5 km inför Vår Ruset. Då ser vi denna lilla jycke som var helt lost och hade sprungit bort. Vi bestämmer oss för att gå tillbaka till jobbet med hunden för att ringa polisen. Och söt som den var så slickade den lite på mina ben. Och två timmar senare har jag stora kliande typ myggbett på hela benen, ryggen, och står och kliar sönder mina läppar.

Som tur var har jag några klienter som är sjuksköterskor och skulle just i rättan tid komma in för ett träningspass. Men det fick bli en tripp till Nacka Närsjukhus istället, då jag hade reagerat väldigt starkt…av ett hund skick. Haha. Men har man astma som jag så ska man nog vara försiktig och jag tar ju inte allt på fullaste allvar heller, men det måste kanske bli en ändring på det nu.

Just nu.

Kategori:

img_3921 (MMS)

Just nu. Tvätt och fön hos Elin, Style By Charbel;)

Ett bättre alternativ till smågodis. Mer g...

Kategori:

img_3299 (MMS)

Ett bättre alternativ till smågodis. Mer gott och nyttigt, och mindre skit och färgämnen.

söndag

Kategori:

.
Helgen har för min del bara bestått av jobb. Fredagen blev en lung hemmakväll, jag tycker alltid man är så himla trött på fredagar, bara för att man vet att det är helg. Men lördagen jobbade jag och det betyder att jag måste gå upp mycket tidigare än vanligt :(
Idag har det regnat massa och jag har gjort det mesta "tvärt om" idag. Sprang ut i regnet utan paraply och blev dyngsur! Köppte utemöbler fastän det inte vart sol på hela dagen, lagade pankakor fastän jag vet att det bara är skitmat! Jag menar, ägg, mjölk och mjöl, med sylt och grädde! Det kan ju knappt bli värre, fast det är ju jävlig gott och det är ju ändå söndag. Om man ska festa loss så är det lika bra att gå all in!
Men efter allt regn idag kom äntligen lite sol :)

söndag

Kategori:

.
Helgen har för min del bara bestått av jobb. Fredagen blev en lung hemmakväll, jag tycker alltid man är så himla trött på fredagar, bara för att man vet att det är helg. Men lördagen jobbade jag och det betyder att jag måste gå upp mycket tidigare än vanligt :(
Idag har det regnat massa och jag har gjort det mesta "tvärt om" idag. Sprang ut i regnet utan paraply och blev dyngsur! Köppte utemöbler fastän det inte vart sol på hela dagen, lagade pankakor fastän jag vet att det bara är skitmat! Jag menar, ägg, mjölk och mjöl, med sylt och grädde! Det kan ju knappt bli värre, fast det är ju jävlig gott och det är ju ändå söndag. Om man ska festa loss så är det lika bra att gå all in!
Men efter allt regn idag kom äntligen lite sol :)

power walk eller zumba?

Kategori:

Jag laddar inför Vår Ruset som är här i sthlm den 25/5 tillsammans med några klienter. Vi brukar gå power walks två gånger i veckan för att få upp flåset. Vi har valt att power walka istället för att springa då det sliter mindre på knäna. Det är ganska roligt att gå när man har en pulsklocka (min är en TF40 från polar) och en iphone med runkeeper. Vi dansade zumba i en timme innan och sedan gick vi en power walk.

Nu ska vi göra en jämförelse på hur en timmes zumba och 49 min power walk skilljer sig åt som aktivitet.

POWER WALK
I onsdags gick vi 6,3 km på 49 minuter. Vi höll en hastighet på ca 8,31 min / km.
Jag brände 516 kcal, 25% fett och min puls låg runt 155 som medel med ett max på 175.

ZUMBA
jag brände 495 kcal, 32%fett och pulsen låg runt 139 i snitt och en maxpuls på 173.

Detta innebär att jag brände mer kcal under gången än i zumban, men jag brände mer fett under zumbapasset. 'Jag tycker att det ska bli jätte kul att köra vårruset, hoppas vi får bra väder

Onsdag kväll spenderades på Friday's  i ku...

Kategori:

img_8077 (MMS)

Onsdag kväll spenderades på Friday's  i kungsan efter jobbet med Samara och Camilla. Man måste ta vill vara på de härliga solkvällarna när de är här.

mys med ljus

Kategori:

.
Mys med lite tända ljus på kvällen. Supermysigt och avslappnande, men glöm inte bort att de äter upp syre också så jag brukar vara försiktig med att ha en massa tända ljus i sovrummet!

färgklick

Kategori:

Nu är det vår och det är helt underbart väder ute! Jag tycker det är mycket roligare när solen tilltar fram och alla börjar ta på dig lite mer färger. Hela vintern har varit mörk, grå och svart så nu är det dags att ösa på med färg. Igad körde jag på en lila mockajacka och en blå väska till jobbet!

Kaffe: Hiss eller Diss?

Kategori: HÄLSA

.

Det är många som undrar om kaffe är något dåligt eller något att hurra för. Det är ju ganska svårt tycker jag och för att få reda på svaret måste man nog fråga sig själv om vad man själv tycker om man inte vill gå in och dissekera kaffeindustrin!

 

Kaffe piggar upp och förbättrar koncentrationen men man vet inte om det ökar fettförbränningen. Man blir inte heller beroende av koffein i den bemärkelsen att man kan mäta kroppsliga störningar, däremot blir man ”psykiskt beroende”, att man längtar efter en kopp kaffe.

 

Jag läste även att några forskare hade sett att om man dricker mer än sju koppar kaffe om dagen så är man mer benägen till att känna närvaron av döda människor! (haha, tror inte riktigt på att kaffe skaffar dig ett sjätte sinne)

 

Man ska vara försiktig med kaffeintag om man inte tål kaffe, som tillexempel om man har gallstensbesvär, magsår eller högt blodtryck. Kaffe kan även vara dåligt för hjärtat om man dricker mycket kokkaffe, som är gjort på sumpen eller pressat kaffe. I detta finns höga halter av syror och det höjer kolesterolet. Däremot fastnar de mesta syrorna i filtret om man har vanligt bryggkaffe eller frystorkat snabbkaffe. Espresso ligger mittemellan.

 

Man får inte glömma bort att kaffeindustrin är en av värdens största industrier och det är mycket pengar som ligger bakom studier och forskningar som oftast är finansierade av just kaffeindustrin. Men så länge ditt val är medvetet.

 

Så…Hiss eller Diss? Ett svårt val, men jag älskar ju mina lattes så jag kör på en Hiss :)

Just nu.. Lunch med Sanna

Kategori:

img_1526 (MMS)

Just nu.. Lunch med Sanna

modeakut

Kategori:

.
Igår gick jag förbi Ellos Modeakut i kungsträdgården. Där blev jag stylad av Caroline från Carolines mode! Det var verkligen jätte kul och det roligaste var att man fick alla kläder man blivit stylad med!!
.
.
Caroline väljer kläder
.
.
The final touch
.
.
Med ett öga för detaljer var inte Caroline riktigt nöjd med de svarta kilklackarna som jag hade från början så de bytte hon ut till ett par görheta mockapumps!
.
Jag kom altså hem med hela outfitten!

galen fredag

Kategori:





.
Fasiken vilken galen fredag! Bärjade dagen med att jobba till kl 14.00. Åkte sen in till stan för att springa lite ärenden och möta upp några kompisar. Blev en sen lunch på McDonalds, testade den nygamla börjaren 1955 som var alldeles för god och för onyttig! Sprang förbi kungsträdgården där det var Ellos modeakut som jag var med på, kommer lite bilder om det snart :)

När jag äntligen var på väg hem hade jag fyra as tunga påsar med dig hem och bara längtade in i värmen och till min soffa! Hoppar på bussen, med hundra andra människor som självklart ska tränga sig in i bussen fastän det inte finns någon platts för dem. Plingar långt innan min station för att senare märka att han inte tänkter stanna vid min hållplatts. Han har också bestämt sig för att inte lyssna när man ropar. Förbannade jävel. Jaja, det slutar iallafall med att jag får åka en hållplatts för långt och gissa om jag var pisst off vid det här laget! Men jag orkar inte stå och vänta i 25 min till nästa buss så jag bestämmer mig för att gå hem )det e ju bara ca 2,5 km :) med mina fyra tunga påsar. Känner att jag bara vill krossa någon av min ilska men när jag väl är på min väg så märker jag till min förväning att livet har sina goda vändningar. Det var en helt underbar kväll och jag behövde nog gå en sväng för att stressa ner.

Nu är jag hemma och har precis lagat hemmabakad pizza och ska kolla på Green Hornet och när allt kommer omkring har det varit en perfekt fredag!

Nej!!! WTF, snöar igen! Det är ju maj för ...

Kategori:

img_4333 (MMS)

Nej!!! WTF, snöar igen! Det är ju maj för helvete :(

Fettskatt

Kategori: HÄLSA

Jag har lite svårt att förstå att diskussionen kring fettskatt har tagits upp igen i tidningarna. Enligt en ny rapport är kostnaderna för samhället för övervikt och fetma så stora så att staten borde ingripa. Rapporten visar att kostnaderna för fetman, i form av sjukvård och socialförsäkringar, är 15 miljarder kronor per år! De menar att ”samhället bör agera”, och då kommer det…”en fett- eller kaloriskatt bör övervägas”.

De menar alltså att fetma och övervikt inte är en privatsak och de anser att en sådan skatt skulle ha flera fördelar som tillexempel ge en tydlig signal om vilkas normer som är önskvärda.

Men hallå…nej, överviktiga är ju inte ens människor, de har inga tankar eller känslor, de är inte såna människor som ska få sätta våra normer för vad som är normalt…är det på detta sätt de som skrivit rapporten resonerar? Jag vet inte, men det låter konstigt tycker jag i alla fall. /p>

 

Hur kan man ens överväga att införa en fetskatt! Jag fattar inte, hur kan man mena att en överviktig ska betala mer skatt än en normalviktig. Jag tror inte att detta är lösningen, snarare skjuter man bara fram problemen med övervikt. Vad är nästa steg, idiotskatt kanske!