Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

recept på "nyttigare" lasagne

Kategori: HÄLSA



 

  • 16 st lasagneplattor (jag brukar använda aubergine istället)
  • 2 st gula lökar
  • 400 g köttfärs
  • 400 g konserverade tomater, hela
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 msk vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 st lagerblad
  • 1 tsk oregano
  • 75 g smör
  • 5 msk vetemjöl (glutenfri mjölmix)
  • 7 dl mjölk
  • 2 dl riven ost (jag hoppas över osten, gillar inte!)
  • 1 tsk salt
  • 1 krm muskotnöt, malen
  • 1 krm peppat

 

Tillagning

Om du använder aubergine istället för lasagneplattor kan du börja med att skära upp den i lagom tunna skivor på längden. Lägg ut dem på papper (tex hushållspapper) och strö över lite salt. Lägg sedan papper över dem också, detta är för att dra ut vätskan från auberginen så att det inte blir allt för vattnigt.

 

Börja med köttfärssåsen: Skala och finhacka löken. Fräs löken i smör utan att den tar färg. Smula ner köttfärsen och låt den bryna med. Späd med tomat och vatten. Tillsätt buljongtärning, tomatpuré, vitlök och kryddor. Låt såsen småkoka under lock 30-40 min. Smaka av med salt.


Gör sedan såsen: Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Sjud 5-10 min. Rör då och då så det inte bränner. Tillsätt osten (om du vill ha ost, annars hoppa över den)  och smaka av med salt och kryddor.

Sätt ugnen på 200°. Smörj en ugnssäker form med smör. Varva sås, köttfärssås och lasagneplattor. Börja och avsluta med sås. Gratinera i ugnen 40-45 min, tills lasagnen fått fin, gyllenbrun färg. Servera med en sallad.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: