Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

antibiotika eller penicillin

Kategori: HÄLSA

Igår skrev jag om att jag vart hos doktorn och fick antibiotika. Fick lite funderingar från några läsare om man kan vara allergisk mot penicilin och vad skillnaden är mellan penicillin och antibiotika så jag tänkte försöka ge mig på en enkel förklaring här. Hoppas det kan vara till någon hjälp.

 

I dagligt tal kallas antibiotika ofta för penicillin. Men penicillin är bara en av flera olika grupper av antibiotika, även om det är den viktigaste och mest använda gruppen. Antibiotika är ett egentligen samlingsbegrepp för de läkemedel som används för att behandla infektioner som har orsakats av bakterier.

 

Skillnaden mellan antibiotika och det som kallas penicillin är att antibiotika skadar bakterieceller men inte mänskliga celler. Men, till exempel penicilliner (som även det är ett antibiotikum), hindrar bakteriens uppbyggnad av cellvägg. Även bakterier utan cellvägg går sönder och dör. Det påverkar olika grupper av bakterier.

 

Är man överkänslig eller allergisk mot den antibiotikagrupp som kallas för penicillin ska man inte använda det, utan det finns andra antibiotika grupper man får istället. Har man en penicillinallergi så är det någon del av själva penicillinet man reagerar emot.

 

Denna info är hämtad från:

Rikard Viberg, Läkare, specialist i allmänmedicin

Adam Linder, infektionsläkare, Lunds Universitetssjukhus

Kommentarer


Kommentera inlägget här: