Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

lchq

Kategori: HÄLSA

Det nya är här inom kosthållning - Rata LCHF för här kommer LCHQ. Det finns en uppsjö av kostdieter och det nyaste i ledet är LCHQ som är en uppdatering och en förnyelse "till det bättre" av LCHF.

LCHQ står för Low Carbohydrate High Quality och LCHF står för Low Carbohydrate High Fat.
Fettet i LCHQ ska vara av omätat fett och av bättre kvalitet. Det kommer från vegetabilier som nötter, frön, avokado och olivolja och nyttigt fett från fisk och skaldjur. LCHQ ska inte heller vara lika strikt när det gäller en låg kolhydratsdiet som LCHF vilket jag kan tycka är bra eftersom vi behöver kolhydrater för att orka träna, att hjärnan ska fungera och att vår serotoninhalt är hög (serotonin är vårt lyckohormon och utan det känner man sig depremerad och trött).
LCHQ ska även vara en kost för livet och inte ses som en bantningskur!


Det är viktigt att vi får i oss både fett, kolhydrater och protein på en daglig basis! Detta är de bästa råden enligt LCHQ:

Ät mycket av detta:
Kolhydrater: Grönsaker, rotfrukter, nötter och frön, frukt och bär i måttliga mängder och små mängder bulgur, quinoa och råris.
Fett: Välj enkel-och fleromättat fett. Olivolja, avokado, nötter och rapsolja, frön, spannmål som havre, baljväskter, fisk och skaldjur innehåller även bra fetter. Mejeriprodukter och kokosfett innehåller bra fetter. Protein: kyckling, fisk, skaldjur, ägg, keso, kesella, yougurt och mager ost. Välj magert kött och gärna vilt som är hälssosammare än andra köttsorter.

Undvik att äta:
Kolhydrater: Allt socker som godis, bakverk, hel- och halvfabrikat. Inget sötningsmedel eftersom det kan skapa ett sockersug.
Fett: Transfetter i tex hel- och halvfabrikat, godis och bakverk och fritterade saker. Det kan tex stå härdat eller delvis härdat fett på innehållsförteckningen. Feta köttprodukter som backon innehåller långkedjiga mättade fetter som orsakar hälsoproblemen.
Protein: Rött kött och feta charkuterier som typ korv och pastejer ska man endast äta max tre ggr i veckan. Det mättade animaliska fettet är inte hälsosamt i större mängder.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: