Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

soja; bra eller dåligt

Kategori:



Soja har länge varit ett hett ämne att diskutera för och nackdelar. Många är för sojaprodukter och många är emot. Vilka ska man egentligen tro på?
Många menar att soja har fler positiva effekter som att det kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och benskörhet. Däremot har man även sett ett flertal studier som kopplar sojaprodukter till näringsbrist, matsmältningsbesvär, immunförsvarsbesvär, sköldkörtelbesvär och hjärtbesvär och cancer.

Soja innehåller ett naturligt protein som heter fytinsyra och många anser att det ska klassas som ett "anti-näringsämne" eftersom det blockerar upptaget av mineraler, speciellt kalcium, zink och magnesium".

Forskare menar att i asien använder man ofta hela sojabönan utan att separera fett från protein. Man fermenterar sojan vilket minskar antinutrienter. Fermenterad soja, som oftast finns med i det asiatiska köket, har inte samma skadliga effekt på kroppen som sojaproteininsolat, sojamjälk, sojabansolja, sojakött, tofo och andra icke-frementerade sojaprodukter.

Bra eller dåligt? Jag måste nog plugga på lite mer för att få en bra helhetsbild. Till dess kör jag på vanlig komjölk!

.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: