Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

sportdrycker

Kategori:

Jag tänkte ta och reda ut begreppen på de olika sportdryckerna som vi kan bli så förvirrade av. Varför ska man dricka det? När ska man dricka det? Det är säkert många fler än jag som kan bli lite förvirrade i djungeln där ute!

Det finns ett par viktiga skillnader mellan dryckerna och det är därför man skiljer dem åt. Jag förklarar här på ett enkelt sätt. Vill ni veta mer ingående om disackarider och andra ämnen eller om energiomsättningen så kan vi ta det en annan gång.  


Energidrycker:

Dessa drycker innehåller vatten och höga halter av snabba kolhydrater (som ger snabb blodsockerstegring). Många energidrycker innehåller även koffein. Man dricker oftast energidrycker för att få en snabb och omedelbar energi och en mental upp piggande effekt. Den största användningen av energidryck är inte i samband med träning, som däremot sportdrycker och recoverydrycker är.


Återhämtnings- eller recovery-drycker:

Återhämtningsdrycker består av vatten med höga halter av energigivande kolhydrater,  protein och vitaminer. Detta är för att ämnesomsättningen ska fungera bra. Man återställer även vätskeballansen och påskyndar återhämtningen av energi  och ökar prestationsförmågan under ett träningspass. En återhämtningsdryck används i första hand direkt efter eller mellan olika träningspass.


Sportdrycker:

Sportdrycker innehåller vatten och halter av olika typer av kolhydrater och salter (ofta vetenskapligt beprövade). Dessa drycker intas under träning och långvariga tävlingar som pågår under en timme eller mer. Denna ökar prestationsförmågan och gör så att man orkar under en längre tid.

.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: