Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

varm eller kall mat

Kategori:

Visste du att det kan skilja sig i GI (glykemiskt index) värde beroende på om maten är varm eller kall?

 

Den resistenta stärkelsen som heter amylos är förklaringen till varför olika former av samma livsmedel kan ha olika GI. När man tillagar ett livsmedel med amylos sväller den packade strukturen sönder och energin blir då mer lättåtkomlig. Men allt eftersom livsmedlet svalnar igen återgår det till sin ursprungliga struktur.

 

Potatis till exempel har olika struktur och smak beroende på om den är varm eller kall. Den kalla potatisen har lägre energiinnehåll och högre fiberinnehåll. Avsvalnat ris är nyttigare än om vi äter det nykokt, och kall pastasallad blir nyttigare än en varm pastarätt med exakt samma ingredienser.

Vi kan alltså använda den resistenta stärkelsen amylos för att justera GI-värdet och fiberinnehållet i ett visst livsmedel. Detta kan vara bra att veta om man tillexempel äter enligt GI dieten. Men lite kul är det också att veta i annat fall tycker jag!

.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: