Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Platt mage # 5

Kategori:

ISO metoden

 

Namnet isodieten är hämtat från isokalorisk diet, ”Iso” kommer från grekiskan och betyder lika. Isokalorisk diet innebär därmed en diet med lika många kalorier från de olika näringsämnena kolhydrater, fett och protein.

På detta sätt får vi en lågkolhydratdiet med något högre fettinnehåll, men framför allt med mer protein, än vår traditionella kosthållning.

 

Det höga proteininnehållet gör dig ordentligt mätt, vilket är en viktig förutsättning för att klara frestelserna som skräpmat, godis och snacks.

Kolhydraterna bör ha lågt GI, det vill säga påverka blodsockret sparsamt och fettets kvalité är också viktig. Fettkällorna bör vara enkel- och fleromättade fetter från växtriket och från fisk, samt sparsamt med mättade fetter från djurriket.

Här är lite av det som händer när man äter enligt ISO Metoden:

  •  Du äter regelbundet, fem gånger per dag, och du äter mat som mättar bra. Dessutom äter du den mesta mängden mat tidigt på dagen vilket innebär att suget, som många har på kvällen, trollas bort.
  • Isodieten lämpar sig särskilt bra för personer som har diabetes, ligger i riskzonen eller bara vill se till att skydda sig från att få det i framtiden.
  •  Isodieten innehåller kolhydrater med lågt GI och mindre kolhydrater än normalt.
  •  Isodieten är även glutenfri. Detta för att den ska passa alla som har problem med magen. Man behöver inte vara glutenallergiker för att besväras av gluten. Många med så kallad IBS, eller med bara lite stökig mage, blir betydligt bättre av att utesluta gluten ur maten.

.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: