Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Bli upplyst Del II: konserveringsmedel

Kategori: HÄLSA

Del II: Idag: Varför har vi konserveringsmedel i vår mat?

 

Konserveringsmedel används i vår mat för att man ska kunna bevara mat som inte konsumerats omedelbart. De metoder som funnits väldigt länge är torkning, rökning, saltning och fermentering (mjölksyrajäsning). På senare år använder man sig oftare av värmebehandling, kemisk konservering, förpackning i modifierad atmosfär och djupfrysning. Kemisk konservering innebär att man tillsätter vissa kemiska ämnen till livsmedlen för att öka hållbarheten. Till konservering av färdigförpackade livsmedel kan man också använda förpackningsgaser som används till tillexempel köttfärs.

 

Konserveringsmedel har betänkningen E-200 – E-297 och E1105. I Livsmedelsverkets föreskrifter om livsmedelstillsatser finns cirka 45st konserveringsmedel. Förutom dessa finns andra ämnen som har konserverande effekt, som till exempel salt (natriumklorid), socker och etanol.

 

Konserveringsmedel används inte bara till mat produkter utan även till kosmetika och hudvårdsprodukter, du kanske känner igen det diskuterade ordet parabener?

 

Det har på senare tid visat sig att många parabener är hormonstörande. Hormonstörande ämnen kan påverka människor och miljö genom att de hämmar, ökar och efterliknar effekterna av hormoner. Undersökningar har bland annat visat reducering av antalet sperma och ökning av chansen för testikelcancer hos män. Man har även upptäckt parabener i en stor andel av bröstcancerknölar. Parabener kan även vara allergiframkallande.

Det kan vara svårt att helt skippa konserveringsmedel i vår mat men kan alltid leta efter hudvårdsprodukter utan parabener eftersom körtlarna i vår kropp släpper in kemikalierna.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: