Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Idag: Vad är en livsmedelstillsatts…egentligen.

Kategori: HÄLSA

1) Vad är en livsmedelstillsatts…egentligen.

Tillsatserna i en produkt är de E-nummer som oftast står i innehållsförteckningen, om vi har tur.

 

Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel för att:

  • påverka smaken eller ge färg ( ex på detta är: smakförstärkare, färgämnen och sötningsmedel)
  • öka hållbarheten ( ex på detta är: konserveringsmedel och antioxidationsmedel)
  • påverka konsistensen ( ex på detta är: emulgeringsmedel, förtjockningsmedel, stabiliseringsmedel och klumpförebyggande medel)

2) Hur många livsmedelstillsatser används i Sverige som följer EUs lagar?
Svaret på detta är enkelt men komplicerat för: Ingen vet. Inte ens Livsmedelsverket vet!
Det finns 319 livsmedelstillsatser med E-nummer och ett okänt antal utan E-nummer som är tillåtet i Sverige och EU, av vilka minst 94 är totalförbjudna i en del andra länder!
Livsmedelstillsatser behöver inte listas i innehållsförteckningen enligt sina E-nummer, utan kan skrivas ut med sina namn, så de ser ut som ingredienser. Modifierade stärkelser tillexempel behöver varken listas med sina E-nummer E1404-E145 eller ens under sina namn. Det räcker med att de anges som "modifierade stärkelser". Vilket jag anser är helt fel eftersom även de ser då ut som ingredienser!
Eftersom E-numrera inte behöver listas vet vi inte heller vad vi stoppar i oss! Speciellt med tanke på att minst 94 st E-nummer är totalförbjudna andra länder!



3) Hur många kemiska livsmedelstillsatser används i syntetiska aromämnen (smaksättare) i Sverige?
I EU används minst 6000 syntetiska aromämnen (konstgjorda smakämnen) och i dessa aromer finns över 20 000 kemikalier! Ingen av dessa behöver uppges på förpackningen!! Det räcker med att skriva arom eller aromämne i innehållsförteckningen. Idag finns det ingen lista på tillåtna syntetiska aromämnen och tror du att man bara tillsätter en kemikalie för att få lite jordgubbssmak så tror du helt fel.
Det här är ett exempel på vart jordgubbssmaken kommer ifrån i jordgubbsyoghurt:

Jordgubbsarom (enligt U.S. Patent nr 3686004):
Geraniol
ethyl methol phenyl glycidate
vanillin
ethyl pelargonate
isoamyl acetate
ethyl butyrate
2-methyl-2-pentenoic acid
1-(prop-1-enyl)-3,4,5-trimethoxybenzene
.
Några av de bevisade hälsoeffekterna som orsakas av kemikalier i syntetiska aromämnen är koma, lever och njurskador, cancertumörer, andningsbesvär, blod i urinen, magsår, förändringar i skelettet, depression, darrningar, etc.
.
Är det detta du är ute efter när du äter din morgonyoghurt? En massa kemikalier? Eller när du dricker den där otroligt goda koncentrerade juicen som verkligen smakar apelsin. Ta dig en funderare, är det verkligen apelsin du känner att det smakar eller är det en massa olika kemikalier som är i hopsatta för att du ska TRO att det är apelsin du smakar!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: