Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Vad är matkoma?

Kategori: HÄLSA

Matkoma brukar även kallas för paltkoma och har en hel del andra namn jag också hört. Matkoma är den där känslan man får när man ätit en massa mat och man vill bara lägga sig ner och dö, eller somna en stund. Men varför får man matkoma?

 

Det finns många olika faktorer till orsaken av den klassiska ”matkoma”. Ofta kan man känna den efter en stor buffé eller när man ätit mycket kött, kyckling eller kalkon. Tryptofan är en essentiell aromatisk aminosyra (nödvändig) och finns naturligt i kött och grönsaker. Tryptofan har en historisk placering genom att vara den första som har bevisats ha ett direkt inflytande på bildandet av serotonin. Både tryptofan och serotonin har en lugnande effekt på människokroppen.

 

Två andra faktorer som bidrar till matkoma är mat sammansättningen och det ökade blodflödet till mag- och tarmkanalen. Studier visar att kost med fast mat resulterar i en snabbare ”trötthet” än av kost som är flytande, tex soppa. Det ökade blodflödet och ökningen i ämnesomsättningens takt för matsmältningen bidrar till matkoma.

 

Det bästa sättet att slippa matkoma efter en stor måltid är att gå ut och röra på sig och låta tiden bota!

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: