Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

vad är träningsvärk?

Kategori: HÄLSA

Jag har en grym träningsvärk från lördagens träningsläger! Men just det här med träningsvärk är ganska diskuterat och många frågor får man när det gäller varför man får träningsvärk. Här får ni svar på några frågor som jag fått.

 

Vad är träningsvärk och varför får man det?

Träningsvärk (fördröjd muskelvärk) är den smärta i musklerna som ofta framträder 24-72 timmar efter hårt fysiskt arbete, och går oftast bort inom 2-3 dygn.

 

Man vet fortfarande inte exakt varför muskelvärken uppstår. Länge har man trott att träningsvärk har varit en skada på muskelfibrillerna ochmuskelfibrerna. Men ny forskning visar istället det motsatta, en förstärkning av muskelfibrillerna. Med andra ord kan man säga att kroppen förbereder sig för mer träning. Detta innebär även att om du har träningsvärk och fortsätter träna så orsakar träningen inte någon skada. Beroende på vilken typ av träning du utför, hur hårt du tränar och hur länge så kan man uppleva att träningsvärken varierar från gång till gång.

 

Hur undviker man träningsvärk?

Uppvärmningen är en jätte viktig del i träningspasset. Blodcirkulationen ökar, lederna smörjs och syretransporten till musklerna förbättras. Detta minskar risken för skador och man förebygger träningsvärk. En annan viktig del som man inte ska glömma är nedvarvningen. Det kan räcka att jogga eller gå i ca 5 minuter.

 

Om du redan har träningsvärk?

Massage är bra för att öka blodcirkulationen och stretching fungerar även för vissa. Dock har man aldrig funnit några bevis ur den mängd forskning som gjorts till att stretching lindrar träningsvärken. Förutom är det väldigt viktigt att äta och sova ordentligt och intag av snabba kolhydrater och proteiner direkt efter träningen, en banan kan räcka för vissa.

 

Ska man undvika att träna med träningsvärk?

Man ska försöka undvika hård träning av de områden som man har ont i. Däremot påskyndas läkningen vid lättare fysisk träning, då blodflödet ökar till den påverkade muskeln.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: