Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

Varför får man dålig andedräkt?

Kategori: HÄLSA

Vi alla har väll någon gång haft en dålig andedräkt, eller känt någon annans! Jag har hört många olika förklaringar till detta men varför får man egentligen dålig andedräkt?

 

Det finns två typer som man brukar skilja på, tillfällig- och kronisk andedräktTillfällig dålig andedräkt beror oftast på något man ätit, som ost eller starkt kryddad mat, rökning eller intag av alkohol. Kroniskt dålig andedräkt beror däremot på att vissa bakterier i munhålan bildar svavelföreningar som uppfattas som illaluktande.

Dålig andedräkt beror faktiskt oftast på dålig munhygien. Framför allt är det besvär med bakteriebeläggningar på tungan och mellan tänderna. Matresterna som satt sig mellan tänderna blir till plack och börjar stelna till tandsten och detta leder till att man får dålig andedräkt. Du kan prova hemma genom att använda tandtråd mellan tänderna och får du med dig gamla matrester så kan du lukta på det, lukar det illa så har du bakterier i munnen.

Oftast så ska saliven hålla munnen ren från bakterier, men ibland kan man drabbas av muntorrhet som tex efter en natts vila (morgon-andedräkt) vilket gör att dålig andedräkt kan bildas.

Men den dåliga andedräkten kan motverkas genom att borsta tänderna regelbundet och använda tandtråd, man kan använda munspray eller zinktabletter. Tuggummi kan hjälpa men det ger oftast raka motsatsen. Alla de gånger man trängs med andra människor på tunnelbanor och bussar kan vara så mycket trevligare om alla lärde sig att ta hand som sin egen munhygien, så in och borsta tänderna nu!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: