Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

ha koll på järnet!

Kategori: HÄLSA




Varför är järn viktigt?
Det är viktigt att man har bra järnvärden. Ett bra värde ger starkt immunförsvar, uthållighet, energi och bättre inlärningsförmåga. Järn behöver vi för att det ger cellerna syre vilket är en förutsättning för att vi ska kunna prestera, både fysiskt och mentalt.


Man kan lida utav
järnbrist utan att man vet om det, och ca 30% av alla fertila kvinnor har järnbrist. De som ligger i riskzonen är gravida och de som ammar, vegetarianer, äter ensidig kost, har en riklig mens, eller problem med matsmältningen. För att kolla upp värdet kan man be om ett HB-värde på sin vårdcentral. Det är viktigt att man tar reda på värdet om man misstänker att man har järnbrist då det kan leda till blodbrist (anemi).


Symptomen
på järnbrist är trötthet, kraftlöshet, håglöshet, koncentrationssvårigheter, yrsel, en blek hud och ett sänkt immunförsvar.


För att förebygga järnbrist
ska man äta en varierad kost (med mycket mörkt kött, inälsvmat, broccoli och torkad frukt). Man kan även äta tillskott och viktigt är då att man tar det tillsammans med C-vitamin för att underlätta upptaget av järn. Viktigt är också att rätta till matsmältningen för att tillskottet ska göra nytta.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: