Gianna Troyse

www.hälsopedagogen.se - Din guide till en bättre hälsa!

salt! bra eller dåligt?

Kategori: HÄLSA

Många tycker om att salta maten eller att äta salt godis. Men är salt verkligen nyttigt i alla mängder oh hur mycket salt ska man äta? Här hittar du svaren på de frågor jag många gånger stöt på:

 

Salt är livsnödvändigt och har man brist på salt kan man bla få muskelkramper. Om man svettas mycket vid fysisk aktivitet eller vid varma dagar kan man dricka en Resorb som är vätskeersättning och återställer vätskebalansen i kroppen.

 

Hur mycket salt kan man äta per dag?

Livsmedelsverket rekommenderar att man äter mindre än en tesked om dagen! Kan nästan garantera att de flesta äter mycket mer än så. Det är inte så lätt att hålla koll på saltet eftersom mängden inte behöver anges på ingrediensförteckningen.

 

Vart hittar man saltbovarna?

Självklar kommer 60-70% av vårt saltintag från färdiga livsmedel som chark- och köttprodukter, ostar, soppor, salta snacks, såser, bröd, matfett och restaurangmat.

 

Är salt desamma som örtsalt och mineralsalt?

Mineral- och örtsalt innehåller mindre mängd natrium. Att ersätta en del av intaget av vanligt salt med mineral- eller örtsalt är bättre ur en hälsosynpunkt så länge man inte ökar intaget.

 

Är det bra att äta salt med jod?

I dag får vi i oss för lite jod eftersom våra jordar är jodfattiga. Jod är nödvändigt för sköldkörtelhormonerna, som bla reglerar vår ämnesomsättning. För lite dagligt intag av jod kan leda till struma (en sköldkörtelsjukdom).

 

Om man gillar mycket salt i maten?

Det är endast en vanesak och man får successivt minska intaget så att smaksinnet hinner ställa om.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: